Спиралата на времето

Спиралата на времето

Древните учени са открили, че животът се развива в определен цикъл. Понякога съвременните събития с поразяваща точност копират случки от миналото.

Периодичните повторения, които са необясними от гледна точка на обикновената логика, се случват както с цели цивилизации, така и в живота на отделни хора.

Един от любопитните примери в това отношени е сравнението на историята на Древен Рим и на Москва, която в древността е била известна като Третият Рим.

Юлий Цезар, както е известно, пръв започнал да носи званието император. Петър Първи, глава на Русия, също бил удостоен с това звание пръв сред управниците на държавата.

Спиралата на времето

Прочутият юлиански календар бил въведен от Цезар и според него новата година започвала от първи януари. Петър Първи бил първият руски глава, който заповядал годината да започва от тази дата.

Зловещи съвпадения се виждат в живота и смъртта на двама американски президенти – Ейбръхъм Линкълн и Джон Кенеди. Първият е бил избран за президент през 1860-та година, а вторият – точно след сто години.

И двамата са били демократи, борци за гражданските права, за равноправието на бели и цветнокожи. И двамата са убити с куршуми, които са проникнали в главата им отзад.

Ирония на съдбата е, че Линкълн е бил убит в театър Форд, а Кенеди – в автомобил марка Линкълн. И двамата са били убити в петък пред много хора и пред очите на съпругите им.

Още по-странно е, че секретарят на Линкълн се казвал Кенеди и го убеждавал да не ходи на театър във фаталния ден, а секретарят на Кенеди носел фамилията Линкълн и го убеждавал да не пътува в деня, в който го убили.

Смята се, че съществува космически цикъл на времето, който се нарича Велик Индиктион и продължава 532 години. Това е част от спиралата на времето.

Айнщайн смятал, че ако нещо се е случило, то ще се случи отново. Според Хераклит, живял през пети век преди новата ера, цикълът на времето трае десет хиляди и осемстотин години. А според източния календар събитията се повтарят на всеки дванадесет години.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
анонимен
анонимен
29.04.2013 21:50
клик
0
2
Анонимен
Анонимен
04.10.2012 11:56
Може би това е някакъв закон на вселената, за да могат и други живи същества да изживеят даден момент. И аз си имам един пример.

Да разгледаме игрите. Започва войната. След време се появяват и симулации като пейнтбол и дестките игри. После компютърните игри. Започват да се правят сензорни контролери и управляваш играта с тялото си. След години истинско война.
1
0