Биологичният часовник на жените е по-бърз от мъжкия

Биологичният часовник на жените е по-бърз от мъжкия

Жените, които вечер се чувстват прекалено уморени за секс, трудно могат да обяснят това на силните си половинки. Биологичният им часовник силно се различава от този часовник на мъжете и затова те по-рано имат нужда да заспят.

Циркадните ритми на жените са с шест минути по-бързи от ритмите на мъжете, което води до това, че сред жените има повече чучулиги, отколкото сови.

Жените много по-често от мъжете страдат от безсъние и по-често от тях се събуждат много рано сутрин, без да могат да заспят. Това помага да се разбере защо жените стават рано, а мъжете дълго време дремят.

Но жените могат да си помогнат да предотвратят недоспиването, което се дължи на факта, че те се опитват да се борят с по-бързия си цикъл на сън. За много жени е естествен инстинкт ранното лягане, а сексът е последното, за което мислят в този момент.

Биологичният часовник на жените е по-бърз от мъжкия

При много жени вътрешният часовник работи много бързо и дневният им цикъл завършва много по-рано от двадесет и четири часа. Ако продължителността на дневния ви цикъл е под двадесет и четири часа, вие имате нужда от тъмнина, за да се настроите да спите.

Спете с маска, за да не позволите на слънчевите лъчи да ви събудят. Милиони жени страдат от хронично недоспиване заради задълженията си. Те нямат проблеми с ранното ставане, защото то им позволява да свършат доста работа.

Циркадните ритми описват промените на психичните и физическите характеристики, които се случват през деня. Тези ритми се контролират от биологичния часовник на организма, известен като супрахиазмално ядро.

То се регулира от светлината, която попада в окото и върви по оптичен нерв към ядрото. Оттам се изпраща сигнал към други части на мозъка. Когато се стъмни, то предизвиква сънливост.

Ако човек няма достъп до външни сигнали, биологичният часовник на хората следва двадесет и пет часов цикъл. Но слънчевата светлина преустановява работата на часовника, който е вътре в нас, и ние следваме двадесет и четири часов цикъл.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати