sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Докато сме будни, мозъкът ни може да спи

Докато сме будни, мозъкът ни може да спи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
сън
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Дори и при бодърстващи животни някои от участъците на главния мозък могат да заспиват. Най-вероятно сънят им е нужен, за да се заредят с калций и да започне синтезът на веществата, необходим за установяване на комуникация между мозъчните клетки.

Това, че по време на сън някои участъци от мозъка бодърстват, е известно отдавна. Доказателства за това дава електроенцефалографът.

Наскоро обаче, се установи и обратния ефект – експериментално се доказа, че докато сме будни, някои от участъците на мозъка могат да спят.

Възможно е, подобни кратки потъвания на участъци от мозъчната кора в сън, при общо бодърстване, да е обичайно явление и да се среща често при бозайниците.

заспала жена

Смисълът му е в това, че сънят на отделни групи неврони може да е изгоден за организма, тъй като част от мозъчните клетки така възтановяват силите си, за да може, когато има нужда от тях, да са готови за действие.

Тъй като условията на обкръжаващата среда по принцип никъде не се променят всяка минута, затова и не се изисква едновременното действие на всички неврони.

Затова нервните клетки определят, кои от тях ще почиват и кои ще бдят. Неизвестно е обаче, на какъв принцип се определя това. Има обаче предположения, базирани на изследвания на процесите, протичащи в невроните на мозъка при заспиване и молекулярния механизъм на процеса.

Един от белтъците-рецептори на нервните клетки - N-метил-D-аспартат, за който по-рано било известно само, че има някаква роля при установяване на контакт между отделните неврони, бил изследван по-обстойно.

Независимо дали нашият мозък е буден или спи, този белтък е „настроен” да отваря йонния си канал - белтъчната структура, пропускаща йони навътре и навън в клетката, при всяко възбуждане на неврона.

При заспиване глутаматът - невромедиатор, участващ в регулацията на съня, също се свързва с този рецептор, позволявайки така на йоните на калция да проникнат в клетката.

Калцият, с чието участие се случва почти всичко в нервната система, включва и изключва в клетката синтеза на редица ферменти. В резултат се укрепват невронните връзки. Ферментите не се включват, докато не заспим.

Сънят е необходим на невроните, за да получат калций и да стартират синтеза на веществата, който спомага за установяването на комуникацията между клетките на мозъка. Следователно, първи ще заспиват клетките в участъците с малко калций и затруднена комуникация.

Без връзка помежду си невроните на главния мозък не могат да функционират, затова поддържането на такава връзка е най-важната задача на тези клетки и ако изведнъж това е невъзможно, те автоматично заспиват, за да се заредят с калций.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати