Загадките на Великденския остров

Загадките на Великденския остров

Вече много десетилетия загадката на Великденския остров не е намерила непоклатимо обяснение. Теориите относно това кой тайнствен народ е е изсякъл от камъни тези исполински фигури и предназначението им, са различни.

През 1722 година в неделята, в която се празнува Великден, холандска експедиция открива този остров. Тогава са сметнали, че местните жители не са в състояние самостоятелно да изсекат и пренесат каменните фигури.

Според най-приетата теория е съществувала по-развита цивилизация, чиято численост е била около 15 000 човека. Именно те са изсекли от камък статуите и са ги пренесли на брега, като при това на острова се е развивало и производство на въжета и каруци, с чиято помощ били пренасяни статуите, а останалата част от населението се е трудила, за да изхранва работниците.

Когато на острова била отсечена и последната палма, се разразила екологична катастрофа. Производството на хранителни продукти спряло и започнала гражданска война, която довела до канибализъм. Оцелялата част от населението преживала до откриването й от холандците.

Според нова версия – населението на Рапа-Нуи започнало да загива след пристигането на европейците, които донесли със себе си заболявания, предаващи се по полов път, дезинтерия, проказа и туберколоза.

Болестите, робството и лишаването от земя довели до това, че числеността на местното население спаднала от 3000 на 111 души през 1877 година.

Загадките на Великденския остров

Колонистите от Полинезия, дошли на острова 800 години по-късно, отколкото се предполагало и променили облика му, като изгорили дърветата за селскостопански нужди. Освен това, при пристигането си докарали и плъхове, които нанесли вреда на палмовите гори.

Жителите използвали пепелта от изгорените дървета, но после преминали към друга техника – за торене и намаляване на ерозията започнали да употребяват вулканични камъни. Точно те пренесли от вулканичния кратер на Рано-Рараку до брега, статуите издялани от камъните при вулкана.

Виж повече

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари