Закърнели органи - защо ги има?

Закърнели органи - защо ги има?

Криле при птици, които не могат да летят, очи при слепи риби, полови органи при растения – това са само някои от примерите за безполезни органи, които се наблюдават в живата природа.

Тези органи и образования са рудиментарни, тоест са изгубили основното си значение в процеса на еволюционното развитие на организма. Човешкият организъм не е изключение в това отношение.

Независимо от широко разпространеното мнение, дори и в средите на учените, относно безполезността на подобни рудиментарни органи, това не винаги се оказва истина.

Пример за това е тимусът при човека, който дълго време е бил смятан за рудиментарен орган и едва наскоро е станало ясно, че той е в центъра на лимфната ни система и отговаря за имунитета на организма.

Зъбите мъдреци според някои са грешка на природата. Но е известно, че предците ни са били тревоядни, което означава, че са имали нужда от здрави коренни зъби, за да предъвкват твърдия и жилав растителен материал. Затова и до днес ни никнат мъдреци, които още се наричат трети коренни зъби.

Опашката при хората е един от най-ярките примери за атавизъм. Краят на гръбначния стълб, който всъщност е закърняла опашка, се наблюдава при повечето бозайници.

Почти винаги в процеса на развитие на плода опашката се превръща в четири или пет гръбначни прешлена. Заради отслабване по някакви причини на влиянието на гена, който отговаря за растежа на гръбначните прешлени при развитието на плода, се случва да се раждат понякога хора с 15-сантиметрови опашки.

Апандиситът е още един орган, който сме наследили от тревопасните си предци. Възпалението на това образувание, което е прикрепено към дебелото черво, е погубило доста хора. Според някои апандиситът има своя определена роля в организма, като помага на работата на имунната система.

Закърнели органи - защо ги има?

Мъжките гърди се смятат за рудиментарно образование. Докато функцията на женските гърди е очевидна и определено ясна. Разковничето е, че в определен стадий на развитието си ембрионът е безполов и само наличието на определен брой хормони, позволява определянето на бъдещия пол.

Гъшата кожа е предизвикана от малки пъпчици в основата на косъма. В резултат се свива гладката мускулатура на корените на космите и мускулите повдигат косъмчетата.

При повечето бозайници и птици този ефект е още по-силно изразен. Този рефлекс помага на животното да отблъсне хищника или просто да задържи затопления от тялото слой въздух при повърхността на кожата.

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
14.11.2012 18:43
Спрете да обиждате най-ценното в човека-неговият мозък в който е заключен интелекта му и цялата му същност!
0
0
comment
comment
03.09.2012 23:49
Напълно вярно. Както се казва, без въздух 3 минути, без вода 3 дни, без храна 3 седмици, а без мозък сума народ - цял живот изкарват.
0
0
с
с
03.09.2012 23:04
Единстевнният ни закърнял орган е мозъка,примери колкото щеш:)
0
0
хихихихи
хихихихи
03.09.2012 19:11
не мисля че има закърнели органи
0
0