Светът се крепи върху числа

Светът се крепи върху числа

Според много теории съществуването на Вселената и на човека е възможно само благодарение на уникалното съчетание на математическите и физичните постоянни величини – непроменящи се числа.

Физиците изпитват благоговение към физичните константи. Те не се променят във времето и пространството, еднакви са във всяка точка на Вселената.

Много от тях се изучават в училище – скоростта на светлината, масата на електрона... И ако само една от тези величини се промени, според физиците светът не би се появил. А дори да се беше появил, нямаше да е подходящ за хората.

Оказва се обаче, че с времето някои константи като съотношението между масата на електрона и на протона, както и силата на електромагнитните взаимодействия се променят.

Светът се крепи върху числа

Тези промени са много малки, но въпреки това съществуват. Константите се променят на всеки шест милиарда години с по една милионна част. Според физиците това означава, че след милиарди години Земята няма да е годна за живеене.

Загадката на появата на световните константи е интересувала Айнщайн. Той се чудел откъде са произлезли те, но твърдял, че всяко от тях е до невероятност съвършено.

Загадъчното съответствие на параметрите на Вселената към потребностите на разумния живот е предизвиквало възторга на много учени.

Физическите константи са повече от числа. Те са нещо като таен код, с разгадаването на който може би ще бъде разгадана и загадката на сътворението на света.

Сред фундаменталните константи са десет, които са най-важни. Общият брой на константите е тридесет и седем. Сред най-важните е числото на пространството Пи - 3.1415926535. Следва го числото на хаоса – константата на Файхенбаум - 4, 66920016. След това е числото на времето, известно и като числото на Непер - 2.718281828.

Числото на светлината е константа на фината структура и е равно на 1/137.0369990. Числото на околния свят, известно и като мнима единица, е равно на v-1. Числото на микросвета – масата на протона, е 1836.152.

Числото на тъмната материя е 110 000 г/м3, а числото на Големия Взрив, известно като константа на Хабъл, е 77 км/с /МПс. Числото на гравитацията е 21.76 мкг, а числото на безкрайността е огромно уравнение, което е най-голямото в света и дори е в Книгата за рекорди Гинес.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Е
Е
20.09.2011 17:48
Ако може някой да спомене числото на безкрайността, макар, че то е, може би, безкрайно. Или, ако не може да се напише цялото число, то поне горе-долу с колко цифри е? Аз обичам математиката и физиката и за това питам.
2
0
asi
asi
07.06.2011 05:59
Това вече е интересно, който разбира от физика е гении.
2
0