sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес празнуваме Лазаровден

Днес празнуваме Лазаровден

Лазаровден

Денят преди светлия християнски празник Цветница се нарича Лазаровден – на името на Свети Лазар. Библията разказва как Лазар умрял и бил погребан, но Исус Христос го съживил, като казал: Лазаре, стани! . Днес имен ден празнуват всички хора, които носят името Лазар, Лазарка, Лазарин.

На Лазаровден се събират момичета, които се наричат лазарки, с венци от здравец на главата. Те обикалят къщите, а стопаните ги даряват с различни дребни подаръци.

Лазарките пеят песни, с които да извикат щастието и добрата реколта. Преди много години точно на Лазаровден младите мъже са предлагали на момичето, което обичат, да се омъжи за тях.

На Лазаровден е задължително да се откъснат върбови клонки, за да се украси с тях дома на следващия ден - Цветница. Лазарките са момичета, които още не са се превърнали в жени.

Абсолютно било забранено да се пеят песните за Лазаровден след празника, защото това можело да се отрази зле на лазарките и те да погрознеят, така че никой момък да не ги иска.

Хоро

Смятало се е също така, че песните, които се пеят на Лазаровден, освен че са гаранция за здраве, щастие и берекет, предпазвали от природни бедствия като градушка, които биха могли да се отразят зле на реколтата.

В някои райони на България едно от момичетата, които лазаруват, се обличало като момче – това било най-високото момиче. Друго пък се обличало като булка, за да подсетят момците, които още не са готови за сватба, да си намерят жена.

След като обиколят къщите, лазарките се събират, за да танцуват хоро. Най-високото момиче, облечено като момче, повеждало хорото. За нея се хваща момичето, облечено като булка.

Булка може да е само момиче, на което и двамата родители са живи. На Лазаровден се почитат мъртвите, като се раздават кравайчета, равни на броя на починалите в дома. В нощта срещу Цветница се палят огньове на гробовете на починалите близки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 8
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Hipnotizator
Hipnotizator
08.04.2012 02:41
Хубаво е, но!
0
1
Теодора Атанаскова
Теодора Атанаскова
28.03.2012 11:45
Много ми харесва
0
0