sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мозък и чувства

Мозък и чувства

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Мозък и чувства
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Мозъкът ни има много задължения. Той ни помага да възприемаме събитията, регулира потребностите на организма ни, решава проблеми, пази спомените, отговаря за чувствата.

Когато сте разстроени, а някой ви казва, че всичките преживявания са само в главата ви, той е прав от една страна, а от друга – изобщо не е прав. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Защо се получава така? Наистина ли мозъкът и чувствата толкова силно си влияят взаимно? Партньори ли са или всъщност се състезават кой ще е с по-силно влияние?

Невромедиаторите са вдъхновители на вътрешните ни комуникации. Те работят така – нашият мозък е пълен с нервни клетки, известни като неврони. Те контактуват един с друг, за да са наясно с всичко, което ни се случва. Невротрансмитерите, известни и като невромедиатори, изпълняват функцията на преносители на информация от един неврон към друг.

Мозък и чувства

Такива послания помагат да определим нашите емоции и чувства, като например мотивация за изпълнение на определени задачи, способността за концентрация, както и положителните и отрицателните ни настроения.

Когато има дисбаланс на невромедиаторите, нашите чувства може да бъдат в неизправно състояние. Такъв дисбаланс е свързан с обсесивно-компулсивни проблеми или с проблеми на дефицит на вниманието.

Но за да запазим баланса на невромедиатори в норма, трябва да се храним с продукти, които съдържат много аминокиселини и белтъчини, за да заредят с тях невротрансмитерите.

Различните невромедиатори отговарят за различни емоции. Можем да сравним невромедиаторите с оркестър, като всеки музикант свири собствена мелодия, но резултатът е интересна обща мелодия.

В мозъка има десетки различни невромедиатори, които контролират конкретните емоции. Серотонинът отговаря за успокояването и ни помага да сме в добро настроение. Допаминът ни изпълва с енергия и решимост, а норадреналинът разсейва концентрацията, бдителността и мотивацията.

Когато мозъкът ни чувства опасност, той изпраща сигнали на тялото. Човек получава сърцебиене и кръвното му налягане скача. Това ни подготвя да реагираме на опасността. Тази реакция е особено полезна, когато трябва да избегнем болка.

За съжаление този страх може да прерасне във фобия. Това става на основата на страшни спомени и е свързано с дейността на много малка част на мозъка. Когато изпадаме в подобна ситуация, мозъкът ни напомня, че това ни се е случвало веднъж и резултатът не е бил добър.

Настроението ни оказва влияние върху силата на болката. Децата, които са в добро настроение, падат, и въпреки раните по коленете си продължават да тичат с усмивка в повечето случаи.

Мозъкът определя доколко сме щастливи. Състоянието на щастие или депресия не е свързано с определена част на мозъка. Немалка роля имат и химичните вещества. Нарушенията на химичните вещества в мозъка ни могат да ни вкарат в състояние на депресия.

Полукълбата на мозъка контролират чувствата ни. Дясното полукълбо отговаря за пространственото мислене, а лявото – за езика.

Двете заедно управляват емоциите и чувствата ни. Дясното винаги е нащрек, когато става дума за отрицателни емоции, и се свързва с лявото, за да получи съвет какво да прави.

Влюбените всъщност са под влияние на невромедиаторите допамини, които предизвикват еуфория, свързана с любовта. Всъщност се влюбваме за една пета от секундата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати