Какво знаете за градушките?

Буря

Градушките са много любопитен географски и климатичен феномен. Бурята, придружена от градушка, се нарича така, защото по време на нея от небето се изсипват голямо количество ледени топки, които не са нищо по-различно от неправилно оформени бучки. Специалното на бурята е, че пада и дъжд, и градушка, по едно и също време. В регионите, намиращи се извън тропичния климат, градушката е придружена с лед, който е толкова фин, че образува прозрачен пласт в атмосфетара. Градушките се появяват в много тропически региони по света, както и в такива, в които преобладава мусонния вятър. Тези бури обаче не са тежки и разрушителни. Много често даже малките градушки са посрещани радостно от хората, живеещи в тропичните, субтропичните и мусонните региони, тъй като там често има много сухо лято.

Следват някои интересни факти за градушките:

• Градушките, макар и разрушителни по природа, са форма на валеж, като снега и дъжда, което ги прави неизбежни.

• Снежната топка, която пада от небето с голяма скорост по време на буря с градушка, се нарича „камък”. Един среден такъв камък може да е с диаметът между 5 и 150 милиметра.

• Градушките не са точно бури, а са страничен ефект на по-голямата буря, гръмотевичната. Те произлизат от гръмотевичните облаци.

Грашушка

• Градушките се образуват от буреносните облаци, познати като облаци Cumulonimbus.

• Агенциите и департаментите за прогноза на времето, вестниците, ТВ каналите и всякакви други медийни организации, не съобщават за реалния размер на камъните от градушката в милиметри, а за тежестта и разрушителността й. Много често обектите, с които се сравняват снежните топки са монетите, центовете, стотинките и т.н Някои други сравнения включват топчета за игра, за голф и грахови зърна. Например: „Последната градушка не беше тежка и размерът й беше колкото на грахово зърно.”

• Една от най-тежките и опасни градушки, случила се в модерни времена, е паднала през нощта на 7 юли 2009 в покрайнините на Ню Йорк. Бурята оставила двуинчов слой от сняг и причинила порои и кални пързалки.

• Най-голямата градушка, случвала се някога, е паднала в Аврора, Небраска.

• Друга голяма градушка е паднала в началото на 9 век в Индия. Предполага се, че това е една от най-ранните градушки, случвали се някога.

• В Колорадо, Щатите, гражданите имат „сезон на градушките”, който е от март до октомври всяка година.

• Градушките рядко продължават повече от 15 минути, а средно изчислената им продължителност е 6 минути.

• Според департаментите, занимаващи се с климата по цял свят, за да стане една градушка тежка и да може да причини съществени вреди, диаметърът на камъните трябва да е поне три четвърти от инча.

• Градушките по-често се появяват в планинските региони, а не в тези, които имат по-ниска температура.

Явявайки се природен феномен и вид природно бедствие, градушките в крайна сметка са неизбежни и много нации и региони, страдащи от честата им проява, са изградили силна инфраструктура за възстановяване, спасяване и поправяне на вредите, причинени от тях.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
муру
муру
01.04.2011 11:02
Да, още: градушките в крайна сметка са неизбежни, особенно когато се унищожи службата, която стреля с оръдия, изтрелващи снаряди(със сребърен прах)по градоносните облаци(още един български термин)и те се изваляват преди да се образува ледът. В България службата за борба с градушките е унищожена, както и земеделието, а сега яжте китайски боб с турски домат.
1
1
lilly alex
lilly alex
01.04.2011 10:59
Браво Kan IYI.
0
0
Кан IYI
Кан IYI
01.04.2011 08:42
Така наречения cumulonimbus си има име на български език. То е: купесто дъждовен. Също така ледените зърна се наричат град, а не камъни. Намерете си кадърен човек за да ви редактира статиите.
2
0
Andreia
Andreia
24.05.2014 14:56
а така
0
0