Идва Суперлуние! Чакат ли ни катаклизми?!

Идва Суперлуние! Чакат ли ни катаклизми?!

На 19 март ни предстои да преживеем събитие, което според някои е свързано с неизбежни катаклизми. Естественият спътник на Земята, Луната, ще се приближи до планетата ни на най-близкото разстояние от 1992 г. насам.

Луната ще се приближи към повърхността на Земята на разстояние 356.5 хил. км. Учените наричан явлението Суперлуние. Според редица специалисти събитието, което астрофизиците и фотографите чакат от цели 19 години, заплашва света с природни катастрофи.

В навечерието на Суперлунието в интернет са завалели тревожни прогнози на учени за това, че явлението може да предизвика сериозни промени в земния климат, пише английският вестник "Дейли Мейл". Промените на свой ред ще доведе до земетресения и вулканична активност по целия свят.

Което вече се случва - трусовете, които люляха Япония. Над 400 хиляди души са евакуирани, след като цунами заля североизточната част на страната. 2000 души загината от смъртоносната вълна, а 10 хиляди души се водят безследно изчезнали, след като водата за минути затри домовете им. Създадени са центрове за временно настаняване.

Ден след мощния трус с магнитуд 8.9 и последвалото го цунами, докато броят на установените човешки жертви растеше, и друга беда сполетя Япония - аварии в две атомни електроцентрали в префектура Фукушима на около 250 километра североизточно от Токио.

Заради проблемите с ядрените централи хиляди хора са без ток и отопление, редят се на опашки за вода и храна.

Предишните максимални сближавания на нашата планета и нейния космически спътник са били през 1955, 1974, 1992 и 2005 г., но през 1992 г. Луната е била най-близко.

Точно в тези години метеоролозите са фиксирали екстремни годишни условия, довели след себе си редица мащабни природни бедствия. Например мощното цунами, което отне живота на хиляди хора в Индонезия. То се случи само две седмици преди лунния перигей през януари 2005 г. А по време на католическото Рождество през 1974 г. циклонът Трейси опустошава австралийския град Дарвин.

Според завеждащия лабораторията в руския хидрометеорологичен център Николай Сидоренко, аномалната жега през миналото лято в европейската част на Русия е проява на цикличните колебания в земната атмосфера.

Цикличността на температурните аномалии се отразява в определена последователност на лунния цикъл приливи, както и на циклични изменения на разстоянието между Луната и Земята – преминаването на спътника през точката на перигея и апогея.

Скептиците бързат да опровергаят апокалиптичните очаквания. "Ще има земетресения и изригвания на вулкани, разбира се, но не по-често, отколкото това обикновено се случва на нашата планета. Просто нивото на приливите и отливите ще е по-значително от обичайното", казва Пит Уилър от Международния център по радиоастрономия.

Думите на Уилър повтаря и австралийският астроном Дейвид Ренеке. Според учения любителите на "конспирацията" ще намерят начин да свържат всяко стихийно бедствие с необходимата дата и да обявят Суперлунието в поредния катаклизъм.

"Ако положите достатъчно усилия, ще свържете всяка природна катастрофа с което ви е угодно небесно тяло – с комета, с планети, със Слънцето", казва Ренеке.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
Руди Рудев
Руди Рудев
21.02.2014 21:22
Те американците, ако имаха такова оръжие за унищожаване на целия свят до сега да са го сторили мръсните агресори!
2
0
Teddii
Teddii
27.06.2012 14:59
Съгласна съм !!
0
2
gerda
gerda
19.03.2011 19:35
Не се страхувайте, защото само така предизвиквате нещата да се случват. Случва се това, което мислиш, по законите на природата.
6
0
челсито
челсито
18.03.2011 12:38
Ако се вярва на това, което чух по телевизията днес, че американците имат оръжие, с което предизвикват катаклизми, то те преспокойно могат да свържат или да направят нещо на когото си поискат и така, но от друга страна всички тези предсказания може да послужат на американците да предизвикат невиждано и унищожително природно бедствие, което да изчисти света от и без това ненужно многото хора, както смятат самозабравилите се и играещи на богове американски военни.
2
1
Рандом
Рандом
17.03.2011 20:41
Че ние вече я унищожихме бе хора.
1
0
Георги
Георги
16.03.2011 20:03
А какво ли ще говорят за 21-12-2112 г., за Нострадамус ли или 12-12-2012 г.
0
0
gaga
gaga
15.03.2011 19:21
Да, натам е тръгнало, като гледам към предсказанието за 2012.
0
0
ирена
ирена
15.03.2011 19:01
Ами какво да се прави, с природата не може да се борим. Но не знам защо се всява паника. Мисля, че така е по-лошо. А пък и тези предсказания, аз не вярвам. Тези катаклизми ги създаваме ние хората. Има много въглероден двуокис в атмосверата от колите, заводите и от какво ли още не, за което ние обикновенните хора не знаем и после предсказнията са ни виновни. Защо някой не измисли начин да се спаси Планетата, а продължават да произвеждат оръжие. Ако се продължава така, май не ни трябват оръжие за самоонищожение, Земята сама ще ни унищожи.1
0