Северният магнитен полюс се мести

Северният магнитен полюс се мести

Северният магнитен полюс, който няма нищо общо със Северния полюс, се движи стремглаво към Русия със скорост около шестдесет и четири километра годишно.

Човечеството е заплашено от проблеми с транспортната система, а птиците, които се ориентират по магнитния полюс, няма да могат да намерят мястото за гнездене.

Компасите ще показват юг вместо север. Такова явление се случва между три и седем пъти на всеки един милион години. Самият процес не е изненада, тъй като магнитният полюс се е премествал преди време.

Това вероятно е свързано с промени, които се случват в земното ядро. За пръв път преместването на магнитния полюс, който в момента се намира в ледовете на Канада, е било регистрирано през 1831 година.

Северният магнитен полюс се мести

Първоначално полюсът се е придвижвал много бавно, но през 1904 година скоростта му вече е била четиринадесет километра на година. През 1989 година скоростта отново се е увеличила.

Заради преместването на магнитния полюс ще пострада най-вече авиацията. Летище Тампа във Флорида вече е преименувало някои от пистите си, които се определят от стрелките на компаса.

Заради преместването на полюса се правят подобни преименувания на всеки пет години, тъй като за този период стрелките на компаса се отклоняват на около един градус.

Точното разположение на магнитния полюс е необходимо за определянето на ъгъла на пробиване на сонди за нефт. Проблеми с миграцията ще имат не само птиците, а също така китовете и костенурките.

Заради преместването на магнитния полюс жителите на Северна Америка ще имат по-добра възможност да наблюдават северното сияние. Никой не знае какво ще се случи при смяната на двата магнитни полюса.

Смяната на полюсите обикновено продължава около десет хиляди години. Процесът е изключително бавен, така че поколенията след нас няма за какво да се притесняват.

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари