sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Може ли да преодолеем страха от публика

Може ли да преодолеем страха от публика

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k967
Може ли да преодолеем страха от публика

Пътят към успеха, с малки изключения, е съпроводен от постоянно общуване с хората. От ефективността на това общуване зависи и кариерният ръст и собственото удовлетворение.

Много често по пътя към успеха се налага да се изправяме пред много хора. Независимо от броя им и мероприятието, трябва да сме дабре подготвени, защото в много случаи от това зависи съдбата на кариерата ни.

Може ли да преодолеем страха от публика

Когато предстои публична изява, тя определено ще мине по-леко, ако в публиката има познати и близки лица, но такива условия не се случват често. Тогава подготовката ще определи как ще мине публичната изява.

Има няколко трика, които могат да помогнат на тези, които се ужасяват да застанат пед публика. Трябва да се контролира страха и паниката, които могат да объркат цялата изява, трябва да се намерят опорни точки, които да осигурят спокойствие.

Признайте си, че ви е нервно. Ако го обявите пред аудиторията още в началото, по-късно няма да обърнат внимание на появилата се нервност. Това може да подобри ефекта – представете си удивлението на аудиторията, ако независимо от вълнението си, се пебставите блестящо.

Погледнете на публиката по друг начин – не като оценяващи вашите идеи, а като съученици, които също ще се изправят пред цялата аудитория или като отдавна изгубени приятели, които не сте виждали от десетина години. Доброжелателното ви настроение ще се предаде и на публиката. Не се опитвайте да си я редставяте като бебета с памперси, или че наоколо няма никой.

Използвайте нагледни материали. Допълнете изказванията си със слайдове или нещо друго. Това ще отклони очите от вас, а ако нечий поглед ви притеснява, се фокусирайте върху човек, който не ви гледа.

Допускайте грешки умишлено. Може „случайно” да изпуснете материалите си и да предупредите, че сега маже нещата малко да се пообъркат. Идеята е да контролирате публиката. Ако можете да я разсмеете, вашата изява ще остане запомняща се.

Подберете си конкретен слушател. Едно от най-плашещите неща е тълпата. Изберете един човек и говорете сякаш само на него. Ако някой зададе въпрос, се концентрирайте върху човека и си представете, че сте сами и водите диалог.

Изказвайте ярко лично мнение. Когато правите презентация, изкажете и своите лични мисли по въпроса. Това ще я направи по-оригинална. Ако успеете да заинтригувате публиката, вашата презентация, ще се издигне на ново ниво и ще почувствате удовлетворение.

Не се страхувайте да експериментирате. Опитайте по-разчупени представяния – разхождайте се вместо да стоите на едно място, шегувайте се с публиката, давайте по-весело. И помнете, че няма неуспешни опити, а само различни резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
sofiq
sofiq
31.05.2015 00:37
Dobri suveti nepremenno 6te gi probvam
0
0