sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Честит 8-ми март, мили дами

Честит 8-ми март, мили дами

Честит 8-ми март, мили дами

Sanovnik.bg честити най-скъпия празник – 8-ми март, на всички свои читателки. Днес е ден за международно признание на постиженията и ролята на жените, било то в семейството, обществото, икономиката или политиката.

Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни. На този ден се очаква мъжете да изразят своята симпатия, внимание и любов към жените, подарявайки им цветя и други подаръци.

Първият Ден на жената е отбелязан преди повече от 100 години в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Еманципацията и технологичното развитие всъщност са сред първопричините за създаване на международен ден на жената.

В първите години на миналия век в Копенхаген обединени жени провеждат безпрецедентната международна конференция на жените. По предложение на германката Клара Цеткин се приема традицията всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на жената. Посланията тогава са били дамите да се мобилизират за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

На следващата година Международния ден на жената е отбелязан от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а по-късно във Франция и Русия. Впоследствие обаче Международния ден на жената постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 60-те години наминалия век.

Днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз.

В България Осми март официално се чества от 1915 г.

Ето и прекрасни пожелания за осми март.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати