Любовта лекува физическата болка

Любовта лекува физическата болка

Ако ще се подлагате на болезнена операция се уверете, че ще "опаковате" и любимите си хора за престоя в болницата. Държането на ръката им, или дори гледането на тяхна снимка намалява болката, разкрива скорошно авторитетно проучване от САЩ.

За целите на изследването били тествани 25 жени, които към момента на експеримента имали поне шест месечна връзка с партньорите си. Дамите страдали от определени временни болезнени състояния. По време на тях изследователите им показвали различни снимки - на гаджето, на непознат за тях мъж и на произволно избран предмет – например стол.

Когато жените гледали фотография на партньорите си, те изпитвали по-малко болка, в сравнение с тази, която чувствали, гледайки изображения на непознати мъже или на предмети.

Съавторът и асистент в проучването – професорът по психология д-р Наоми Айзбърг, твърди, че това проучване променя изцяло представите за това как средата и социалното обкръжение се отразяват на здравословното състояние на хората.

Любовта лекува физическата болка

„Обикновено смятаме, че любимите ни хора ни помагат да се чувстваме добре, освен това те по перфектен начин задоволяват емоционалните ни потребности”, казва д-р Айзбърг, „днес обаче спокойно можем да твърдим, че дори самата снимка на обичаните от нас хора върши същата работа”.

В други експериментални условия, отново критични за изследваните жени, дамите споделяли, че държането на ръката на любимия също намалява значително изпитваната физическа болка.

Проучването демонстрира колко важни са всъщност социалните взаимоотношения и каква е тяхната рефлексия върху общото ни състояние – независимо дали сме в криза или не. Според професор Айзбърг заобикалящите ни и тяхната подкрепа е по-значима дори от състоянието на физическото и ментално здраве.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
вили
вили
28.02.2016 22:44
чета това за 2път
0
1
вили
вили
28.04.2015 18:15
хубава статия
0
1