Значение на фигурките нецке

Фигури Нецке

Нецке са малки символични фигурки, изрязани най-често от слонова кост или дърво. В древността нецке са служели за украса на дрехи в Япония. Те са близки до окимоно – статуетки, които се използват за украса на дома.

Те обаче не са заредени със силата да въздействат върху човешката съдба като нецке. Фигурките нецке са с различна форма и се изработват от различни материали.

Фигури Нецке

Катабори е най-старият вид нецке, изобразява фигурки на животни и хора. Анабори е подкрупа на катабори – тези нецке се изработвали от раковини, в които се изрязвали сюжети.

Саси са едни от най-древните нецке – с цилиндрична форма, закачени върху кожена връвчица. Мандзю – това са нецке от слонова кост във формата на кръг или на два полукръга.

Итараку – те се правят от тръстика във вид на кутия или тиква. Рюса приличат на мандзю, но са изпъстрени с резба. Кагамибута се изработва от слонова кост, рог или дърво. Прилича на гарафа с метална капачка.

Древните японци са вярвали, че фигурките нецке носят щастие, успех, любов и богатство на собственика си. Те започнали да се носят не само като украса за дрехи, но и като амулети.

Всеки от тях има различно значение. Така например жаба с монета в устата донася богатство в дома. Тя помага и за сключване на изгодни сделки, затова може да бъде поставена в офиса.

Двойка кученца защитава дома от несгоди и беди, предпазва брака от разруха. Бикът привлича в дома богатство и благополучие, а златната рибка носи финансови успехи.

Малко корабче носи успехи в бизнеса, а драконът защитава дома и семейството и гони далече зли сили. Девет риби привличат богатството и успеха.

Две риби носят в семейството разбирателство, любов и богатство. Орелът помага за бързо изкачване на кариерната стълбица. Вазичка с божури внася в дома позитивна енергия, любов и радост.

Три маймуни предпазват дома от зло. Пирамидата привлича успех и радост, а ако се сложи върху бюро на ученик, му помага по-лесно да усвоява знанията.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати