Любимият цвят издава характера

Любимият цвят издава характера

Любимият цвят "казва" много за характера и същността на дадена личност. Безспорно цветовете влияят върху психиката. Те са носители на определена информация и създават различни усещания.

Ето какво символизират цветовете за личността:

Бежов - се счита за цвета на разума и премереността. Любителите на този цвят обикновено са спокойни и уравновесени личности.

Бял - любим цвят на хората, търсещи съвършенство. Това е цветът на мъдростта, откровението и благодатта. Бялото символизира още чистота – духовна и физическа, както и стремежа към откровеност в отношенията. Белият цвят се свързва с целомъдрието. Това е и цветът на тайнствата и окултизма. Олицетворява още вътрешната светлина в душата на човек, свещената тайна. Цветът създава усещане за чистота, но в същото време, за студенина, строгост и педантичност, каквито са и основните характеристики, присъщи на хората харесващи този цвят.

Виолетов - е цветът на хората, които често обичат да се вглъбяват в себе си. Символизира разума, съзерцанието, покаянието и изкуплението. Някои твърдят, че виолетовият цвят е любим на меланхолиците.

Жълт – цветът олицетворява младостта, енергията и жизнеността. Ето защо хората, които обичат този цвят, се отличават с пъстротата на своето настроение и поведение, те са вечно усмихнати и закачливи. Жълтото е и цветът на общуването, емоционалната интелигентност и разума. Цветът символизира още добрина, зрялост и топлина в отношенията с околните. Други пък считат, че жълтото се свързва с ревността, завистта и прелюбодеянието. Едно е сигурно - яркожълтият цвят е идеално средство за подобряване на настроението, а съдовете в жълто стимулират апетита.

Любимият цвят издава характера

Зелен - естествено е цветът на природата, въплъщаващ нейната жизненост и творческата мощ. Зеленото е символ на неувяхващата вяра, на пробуждането. Цветът се свързва с неизчерпаема силата, изобилие и дълголетие. Интересното е, че различните му нюанси имат различни значения - светлозеленото например се олицетворява със състояние на безразличие, а тъмнозеленото – със спокойствие. Флегматиците и хората със смесен характер си падат по зелените тонове, твърдят запознати с цветовите символики. Зеленото е още цветът на мира и късмета.

Златист – е цветът на мъдростта. Златистото жълто е символ на стремежа към власт и величие, присъщи за почитателите на този нюанс.

Кафяв – е цветът на тъгата и смиреността. Според някои психолози семпло кафявото действа топло, успокоява, приютява майчински.

Любимият цвят издава характера

Оранжев – цветът често се свързва с непостоянство и колебливост в решенията и поведението. Оранжевото за някои е символ на изневярата, сладострастието, желанието за промяна. Хората, които обичат този цвят, обичат предизвикателствата, пътуванията и динамичния начин на живот.

Розов – възприема се като намерение за флирт, палави игри, секс. Бледо розовото в същото време олицетворява невинност и чистота.

Сив – цветът внушава тъга, дори меланхолия и скука. От друга страна строго сивото при делови срещи внушава отговорност, сигурност, точност, което печели потенциални партньори и доверие.

Любимият цвят издава характера

Син – цветът предразполага към вглъбяване и дълбок размисъл, мечтаене. Символ е на всичко духовно, на истина и вечност. Хората, които предпочитат този цвят, съответно са по-съзерцателно настроени, дори леко отнесени и вечно търсещи покой в мисловните реалности. Цветът е олекотяващ, разтварящ, дематериализиращ, всепоглъщащ. Синьото символизира човешката душа. Наситен е с тържествена, надземна сериозност, търсеща отговори за живота и смъртта. Специалистите по дълбинна психология го идентифицират с душевна отпуснатост, с кротък, лек и спокоен начин на живот. Старите култури схващали синьото като символ на вярност.

Червен - олицетворява покаянието и признанието, израз е на висша отдаденост в любовта. Знак е за лоялност и честност. Символ е и на виталността, асоциира се с огъня, изпепеляващите емоции, агресивността, яростта. Червената гама е любима на енергичните, импулсивните, решителните и емоционалните хора. Яркочервеното е се тълкува като желание за флирт и секс лудории.

Черен – цветът е символ на тъга и мрак, угнетяващи настроения, помисли за разруха и бунт. Черният цвят е символ на тайнственото, загадъчното. Ето защо хората, предпочитащи този цвят често са изглеждат замислени и са много потайни в действията си. Изборът на черния цвят говори за отсъствие, липса на нещо важно в живота на конкретния човек. Черното облекло сякаш е защитна преграда, която огражда и защитава от външни въздействия. Любителите на черното имат повишена потребност от независимост, съпротивляват се на външните влияния и често не признават чуждия авторитет. Друга отличителна черта е, че почитателите на този цвят обичат да спорят и се отличават с краен субективизъм.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 5
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
Terran
Terran
10.01.2012 21:58
Синьо и черно. Тотално вярно.
2
1
Ива
Ива
19.10.2014 10:21
а за сините пише че са спокойни а ти ми изглеждаш нервен!!!
2
25
Сехмет
Сехмет
10.09.2011 15:03
Аз обожавам черното и светло зеленото и мисля, че всичко е вярно.
2
0
Еva
Еva
12.07.2011 11:13
Любимият ми цвят е черният и наистина е вярно всичко казано.
Обичам също лилавото и абсолютно всички бледи и тъмни цветове, но те не могат да се сравняват с черния.
Най-много не харесвам кафявото(не знам защо).
0
0
Сехмет
Сехмет
24.10.2014 10:50
Вече прекали!
0
7
Ива
Ива
19.10.2014 10:19
Ева пише че черното олицетворява тъга и мрак и че те обичат да спорят хората които обичат черно не знам друго
0
3
Galya
Galya
06.04.2011 17:31
Аз харесвам жълто и черно. Получава се интересна комбинация.
1
0
Грийн Парадайс
Грийн Парадайс
04.04.2011 20:13
Зелено и черно - всичко, казано тук, е вярно за мен.
3
0
lili
lili
15.03.2011 22:53
Да, така е. Почти всичко ми е в жълто и зелено. Не съм съгласна за ревността. Тук зависи от човека и взаимоотношенията между двойката.
2
0
Илиян
Илиян
27.02.2011 02:03
Синьо - и да, всичко е точно така, както го описват.
3
0
mariq
mariq
25.02.2011 22:50
На мен ми е любимия цвят синьото и наистина е така. Има много верни неща.
2
0