sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Нова година се посреща и през пролетта

Нова година се посреща и през пролетта

Нова година се посреща и през пролетта

В много страни по света се празнува започването на Новата година на дати, които са доста по-различни от традиционния за нас тридесет и първи декември.

Много народи посрещат този празник през пролетта. Навруз се нарича първият ден на Новата година според персийския календар и се празнува в нощта срещу двадесет и втори март.

Така празнуват Нова Година жителите на Афганистан и Таджикистан, а също и в страните на Средна Азия, а освен това и в Иран, Пакистан и в Азербайджан.

В Индия Нова година се посреща на двадесет и втори март, когато според много народи се посреща пролетта. В Индия има осем дати, които се празнуват като Нова Година.

Нова година се посреща и през пролетта

Денят Гуди Падва е този, в който трябва да се вкусят листата на дървото ним-ним, които са изключително горчиви и неприятни. Но според едно старо поверие те предпазват хората от злини и болести.

В Бирма Новата година започва на първи април. Тогава са най-горещите дни и по време на седемдневните празненства за посрещането на Новата година хората се заливат един друг с вода.

На тринадесети април Нова година идва в Шри Ланка и Непал. В Лаос Нова година започва на четиринадесети април, когато населението на страната очаква дъждовете.

През далечната 1940 година правителството на Тайланд е взело решение Нова година да се празнува на първи януари. Въпреки това повечето хора смятат за официално започване на годината старата дата – през второто десетдневие на месец април.

В Джибути и Нигер Нова година се посреща през август. В Сирия Нова година започва на първи септември. На единадесети септември е етиопската Нова година, която отбелязва краят на сезона на дъждовете.

В Гамбия новогодишните празници са на седми октомври. На осемнадесети ноември Нова година настъпва в Йемен. По това време празнуват в Океания и на Хаваите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати