Откриха 18 обекта, опасни за Слънчевата система

Откриха 18 обекта, опасни за Слънчевата система

18 звезди, които най-вероятно биха представлявали опасност за Слънчевата ни система, са открили наскоро учени астрономи. Изследователите представили проучванията си по време на среща на Американското астрономическо дружество, съобщава Space.com, цитиран от БТА.

До тревожната прогноза се е стигнало след като учените изследвали над 40 000 червени джуджета. Анализът за обектите и разстоянията до Слънчевата система помогнал на учените да определят движението на звездите през следващите един милиард години.

Близо до нашата система има вероятност да минат 18 от изследваните обекти. Успокояващата новина е, че нито една от тях за сега не се очаква да се сблъска непосредствено със слънцето. Опасността идва от евентуалното дестабилизиране на облака на Оорт, който е източник на комети. В резултат планетите от системата ни могат да бъдат подложени на ускорен кометен обстрел.

За цялото съществуване на Слънчевата система е имало само няколко подобни опасни приближавания на космически обекти, твърдят учени.

Откриха 18 обекта, опасни за Слънчевата система

За Облака на Оорт се счита, че има форма на сфера, съдържаща комети и обгръщаща Слънцето на разстояние от около 50 000 до100 000 астрономически единици (една астрономическа единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето). Въпреки че все още няма директни наблюдения, за него се предполага, че е източник на почти всички комети, навлизащи във вътрешността на Слънчевата система.

Облакът на Оорт е остатък от първичната мъглявина, от която преди 4, 6 милиарда години се се формирали Слънцето и планетите. Звездата с най-голяма възможност да въздейства върху облака на Оорт в следващите 10 милиона години е Gliese 710.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати