Трифон Зарезан си отрязал носа заради Богородица

Трифон Зарезан си отрязал носа заради Богородица

Едно от старинните предания за Свети Трифон гласи, че той бил обикновен лозар, който обрязвал лозите един ден, когато покрай него минала Богородица с младенеца Исус в ръцете си.

Тя отивала на църква точно на четиридесетия ден от раждането му, за да му прочетат молитва. Трифон й се присмял, че детето й е незаконородено. Тогава Богородица решила да ко накаже.

За тази цел тя отишла при жената на Трифон и му казала, че си е отрязал носа. Уплашената му жена взела парцали, пепел и мас и изтичала към лозето, за да превърже раната на мъжа си.

След като го намерила в добро здраве, тя му разказала защо е дошла. Трифон се разсмял и както си държал инструмента за отрязване на лозите, й показал как се отрязва лозата – не отгоре надолу, а отдолу нагоре. При това си движение той наистина си отрязал носа.

Трифон Зарезан си отрязал носа заради Богородица

Трифон Зарезан, който се празнува на 14 февруари, е празник на лозето, на кръчмарите и винарите. Според древната българска традиция на този ден се меси пита.

За обяд се прави печено пиле, което се слага в торба заедно с питата и с червено вино. Занася се на лозето, където всички се прекъстват и мъжете зарязват лозето.

Избира се цар на лозето, който се закичва с венец от лозови пръчки. Всички черпят царя на лозето с вино и го поливат с вино. При него се събират всички на обща трапеза, където се ядат пилетата и питите, които се поднасят с червеното вино.

През следващите няколко дни не трябва да се използват ножици, защото по този начин ще отворят устата на вълците, които пък ще нападнат домашните животни.

През дните след Трифон Зарезан се раздават на съседите парчета от празничната пита, а също така се слагат в храната на домашните животни, за да ги предпазват от хищници.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари