На Свети Валентин ви грози раздяла

На Свети Валентин ви грози раздяла

Празникът на влюбените Свети Валентин почти из цял свят се счита за един от най-романтичните дни в годината - изпълнен с любов, цветя, шоколадови бонбони и флиртове.

Оказва се обаче, че това не е съвсем така. Култът към този ден от последните години започва да поражда омраза и ненавист към този ден.

Според американско изследване, цитирано от британския вестник "Дейли мейл", в периода около 14 февруари броят на разводите се увеличава с цели 40 процента.

През последните две години търсенето на адвокати за развод около Свети Валентин се е увеличило много в сравнение с предишните шест месеца. Увеличили са се и запитванията за развод.

Откъде произлиза този празник? Основите му са положени в Древен Рим, където на 14 февруари са празнували римската богиня на брака, майчинството и жените - Юнона.

Но този ден неомъжените момичета пишели любовни писма, след което ги слагала в урна. После ергените изваждали писмата и всеки от тях трябвало да ухажва девойката чието писмо е изтеглил.

Съществува и друга версия за възникването на най-романтичния празник. През ІІІ век в Рим живял лекар, който се казвал Валентин. Наричали го "гастрономически лекар", защото гледал да предписва вкусни лекарства. За да придаде по-приятен вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед. Промивал раните с вино.

Валентин бил и свещеник, който живял по времето на император Клавдии Втори. Императорът, който водел постоянни воини, бил затруднен при набирането на нови войници. Клавдий Втори решил, че причината за това се крие в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Затова той забранил сватбите и годежите.

Свещеникът Валентин тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си. През 496 г римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца - 14 февруари за ден на Свети Валентин.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати