Поглед към хоризонта спасява от морска болест

Поглед към хоризонта спасява от морска болест

Взирането в далечината отдавна се смята за начин да останете изправени и да избегнете морската болест въпреки клатенето на лодката. За разлика от много измислици, този съвет е добър.

Вглеждането в хоризонта наистина прави хората по-устойчиви в морето. Когато са на сушата, хората се полюшват напред-назад с по около 4 см на всеки 12 до 15 секунди.

Ако застанете на палубата на кораб и насочите погледа си далече към хоризонта, това ще ви помогне не само да запазите равновесие, но и да не усетите гадене.

Важното е да се взирате в неподвижна точка, а не в плаващ кораб или лодка, защото това би имало обратен ефект и ще усетите как ви се вие свят.

Поглед към хоризонта спасява от морска болест

Въпреки че изглежда логично фокусирането върху неподвижен обект да направи още по-осезаеми движенията на кораба или лодката, в която се намирате, в действителност съсредоточаването върху далечна, неподвижна точка от хоризонта има положителен ефект.

На сушата хората са по-стабилни, когато погледът им е насочен към нещо, което се намира в близост до тях, но в океана или морето вторачването в далечината дава по-добър резултат.

Хоризонтът предлага точка за сравнение, помагаща на хората да усетят разликата между естествено движение на телата си и движението на самия плавателен съд.

Когато сте на борда на кораб или друг плавателен съд, не пийте много течности - това допълнително ще натовари организма ви. Храната, която консумирате не само по време на пътуването, но и преди да се качите на борда, трябва да е лесно усвоима.

Друг трик, който се практикува от векове сред моряците, е да се използват клечки за зъби или малки тънки дървени пръчици. Те се захапват и се смучат. По странен начин това премахва гаденето от морската болест.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Жени
Жени
02.02.2014 01:13
Не знам дали има някаква връзка, но и ако ти се гади по време на пътуване с кола или автодус, да гледаш напред, много помага. Никога не бях имала проблеми при пътуване с кола или автобус, но когато забременях много ми се гадеше от пътуване...Посъветваха ме да сядам най-отпред и да гледам пред колата (или автобуса)...а го завъртя погледа и започваше да ми се повдига...Единствено този "ефект" ми остана от бременноста...
0
0