Самотата е по-опасна от пушенето

Самотата е по-опасна от пушенето

Да бъдете обградени от добри и верни приятели е изключително важно за здравето ви. Толкова значимо, колкото отказването от цигарите, отслабването или вземането на лекарства. Това твърдят учени от САЩ.

Изследователи от Янг Юнивърсити в Юта, САЩ, окрили, че хората, силно привързани към приятелите си, намаляват с 50 % възможността да умрат млади в сравнение с тези, които нямат добри социални взаимоотношения.

Самотата е по-опасна от пушенето

Пхиложката Джулиан Холт-Лънстад и екипът й проучили 148 изследвания на повече от 300 хиляди души. Те проследили внимателно техните социални контакти и рефлексията им върху здравето им.

Резултатите от проучването показали, че да имаш малко или почти никаво социално обкръжение е толкова опасно, колкото и да си алкохолик, по-вредно е от обездвижването и два пъти по-тежко от състояние на наднормено тегло. В това са категорични специалистите.

Самотата е по-опасна от пушенето

Липсата контакт с приятели или дори бегли познати е равносилна на изпушването на 15 цигари на ден, твърди Джулиан Холт-Лънстад.

Социалните взаимоотношения са дори по-важни за дълголетието ви от ваксините срещу пневмония или лекарствата за високо кръвно налягане.

Тезата на г-жа Холт-Лънстад е, че проучването подчертава нуждата от провеждането на правителствени политики, които да насърчават социалното взаимодействие с цел по-добро здраве на населението.

Подобни проучвания доказват, че независимо от високото развитие на технологиите и глобализацията, за които се предполага, че подпомагат контактите с нови и стари приятели, хората рязко стават все по-осезаемо самотни и социално изолирани, твърди още психоложката Джулиан Холт-Лънстад.

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Антани
Антани
12.01.2014 13:29
Антани
Когато нямаш нужда от много приятели липсата им няма да те погуби,така,че зависи от човека.Ето аз например живях в чужбина 9год. и така отвикнах от тях,че сега да ви кажа почти не ги тьрся не,че имам нещо против тях просто нямам нужда от много контакти.Това е чужбината ,повредихме се трайно.
3
0
berta
berta
02.11.2013 05:50
не е вярно защото дълголртниците са все самотници живяли цял живот сами овчари и други социално изолирани хора от ранна младост
4
0
ИВА
ИВА
01.02.2011 16:35
Преди всичко съгласете се с мен, но човек трябва да бъде приятел със себе си, да се обича и уважава. Това е в основата на взаимоотношенията и с околните защото когато ти сам се обичаш и уважаваш си личност, положително настроена и към другите, а когато уважаваш другите и те те обичат. Всичко зависи от теб самият. Животът ти е в собствените ти ръце.
2
0
Цвети
Цвети
01.02.2011 10:32
Съгласна съм с тази статия защото и аз съм така. Преди 5 месеца имах толкова много приятели, бях винаги усмихната, дори и когато имах проблеми. А сега съм студентка, внимавам кого допускам до себе си и за това там нямам никакви приятели. Дори и с най-добрата ми приятелка сме в обтегнати отношения и разбрах, че през всичките тези години приятели не съм имала, а просто използвачи. И от всичкото това, станах някъкво момиче от лъчезарно, вечно намръщено и недоволно и идваме към същественото ами болна съм вече от 2, 3 месеца и ходя по доктори и не знаят какво ми е. Наистина вече сама, не мога да се понасям, имам си сериозен приятел и не знам той как ме понася. Свикнала съм с много приятели, а сега не мога да каже, че имам и един като изключим приятеля ми.
2
0