Любопитни факти за животните

Любопитни факти за животните

Любопитни факти за животните

Крокодилите поглъщат камъни, за да плуват

Стомахът на крокодилите е сурово място по редица причини. Преди всичко храносмилателната система на крокодилите е изправена пред всичко от костенурки, риба и птици до жирафи, бизони, лъвове и дори (когато защитават територията си) други крокодили.

В допълнение към тази изобилна екосистема се появяват и камъните. Влечугите поглъщат големи камъни, които остават завинаги в коремите им. Според някои те служат като стабилизатор при гмуркане.

Млякото от кит не е подходящо за нискомазнинни диети

Отглеждането на новороденото е сериозно изпитание за китовете, чиито малки се раждат, след като са прекарали от 10 до 12 месеца в утробата, с дължина от около 1/3 от тази на тяхната майка.

Майката изхвърля струи мляко в устата на новороденото, използвайки мускули, намиращи се в близост до млечната жлеза, докато бебето здраво стиска зърното.

Съдържащо почти 50% мазнини, млякото на кита е десет пъти по-богато на мазнини от човешкото, което помага на малките да порастват с бързи темпове – до 200 паунда на ден.

Птиците използват ориентири на земята при дълги пътешествия

Можете ли да си представите пътуване без пропуснати магистрални изходи, упорити шофьори или проблеми с ориентацията по картата? Естествено че не, вие не сте птица.

Гълъбите могат да прелетят хиляди мили и да намерят точно мястото, което търсят, без да имат никакви проблеми с ориентацията. Някои видове птици, като арктическата рибарка, извършват пътешествие от 25 000 мили около земята всяка година.

Много видове имат вродени феромагнити, които им помагат да се ориентират, използвайки магнитното поле на планетата.

Малките пиленца и братството

Грешка е да се счита, че еволюционният процес се случва само при егоистични животни, загрижени единствено за собственото си оцеляване. Алтруизмът процъфтява в случаите, когато ще помогне за запазването на подобен генетичен материал.

Такъв е случаят при пиленцата, които издават специфично цвъртене, когато се хранят. Така те известяват на намиращите се наблизо пиленца, които е вероятно да са близки техни роднини, че са намерили храна.

Ключът към естествения отбор не е в оцеляването на най-приспособимото животно, а в оцеляването на най-приспособимия генетичен материал, така че братското поведение, толериращо близките роднини, ще процъфтява.

Много риби променят половите си органи

При толкова чудати сухоземни животни е лесно да се забрави, че някои от най-странните неща се случват дълбоко в океана. Хермафродизмът е по-често срещан сред различните видове риба, отколкото сред която и да било друга група гръбначни животни.

Някои риби променят пола си в съответствие с хормоналния си цикъл или вследствие на промяна в околната им среда. Други едновременно притежават както мъжки, така и женски полови органи.

Жирафите компенсират височината си с уникална кръвоснабдителна система

Жирафи

Жирафът, чиято глава се намира на огромна височина, използва дългия си врат, за да се пребори за зеленината на дърветата с другите тревопасни. Докато предимството лесно да достига храната си е очевидно, то на такава височина се появяват и някои проблеми.

Сърцето трябва да изпомпва кръвта два пъти по-силно в сравнение с това на кравата, за да може да достигне до мозъка, и сложна система от кръвоносни съдове осигурява кръвта да не да потече към главата, когато жирафът се наведе.

От друга страна, кожата на краката, намиращи се доста под сърцето, трябва да е изключително здрава, за да попречи на кръвта да протече около копитата.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
krasi
krasi
16.04.2011 15:49
За рибите въобще не подозирах.
2
2
Марияна Емилова Горанова
Марияна Емилова Горанова
28.01.2011 12:09
Това за крокодилите не е вярно. Вярно е, че поглъщат камъни, но това е поради причината, че понякога не могат да си набавят храна. Те поглъщат камъните, а те не могат да се разградят лесно в стомаха им и започва да се отделят вещества, които помагат на крокодила да преживее ( все едно се натрупва лой/ мазнина, която организмът на крокодила започва да използва при липса на храна). Ако не ми вярвате гледайте го по Discovery или National Geographic.
2
0