Спането с домашни любимци е опасно

Домашни Любимци

Да спиш с домашния си любимец, да го целуваш или да му позволяваш да те облизва може да те разболее. Макар да не е често срещано, но все пак има случаи, които показват, че хората могат да се заразят с инфекции от домашните си животни.

Две от по-известните болести от домашни любимци са ехинококоза /кучешка тения/ и токсоплазмоза. Кучешката тения е тежка паразитна болест, която се пренася от кучетата. Хората, които страдат от тази болест се оплакват от кашлица, болка и тежест в дясното подребрие.

Токсоплазмозата най-често се пренася от котки. Човек може да се зарази от пряк контакт с котки, от неизмити плодове и зеленчуци. Токсоплазмозата е много опасна за бременните жени.

Между 14 и 45 процента от кучетата и между 45 до 62 процента от котките спят върху или във леглото на своите стопани, като жените са по-склонни редовно да споделят леглото си с домашния любимец.

Котка

След 1974г. са документирани множество случаи на заразяване с чума на хора в Югозападна Америка, които са позволявали на заразени с бълхи котки да спят заедно с тях (чумата се пренася чрез бълхите).

Няколко случая на заболяване от пастеурелоза (бактериална инфекция, която може да протича извънредно остро и да доведе до пневмония, гнойни възпаления или дори кръвни инфекции) се дължат на споделянето на легло с домашния любимец, целуването му или облизване от него.

При един от случаите бебе прихваща заболяването, след като две принадлежащи на семейството кучета облизват ръцете на двегодишния брат на бебето, който след това позволява на бебето да смуче малкия му пръст.

В много от случаите пациенти прихващали различни инфекции след като позволявали на техните кучета или котки да облизават рани или разкъсана кожа.

Най-често срещаните заболявания, предавани чрез кучетата, са причинени от някои кръгли паразитни червеи (Ancylostoma и Toxocara canis). Някои изследователи смятат, че глистите се предават на човека след допир с яйцата, намиращи се върху козината на кучето.

Колко често се предават заболявания от домашните любимци на хората е неясно. Най-застрашени са децата и хората с отслабена имунна система.

За стопаните на животните е по-добре да избягват да спят в едно легло с тях, както и да не ги целуват често. Всяка част от тялото, облизана от животно, особено в случаи на отворени рани или на хора податливи на заболявания, трябва незабавно да бъде измита със сапун и вода.

Важно е също така домашните любимци да бъдат поддържани чисти от бълхи, обезпаразитявани редовно и преглеждани поне два пъти в годината от ветеринар.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.03.2019 07:45
Това са пълни глупости!!! Моето куче спи всяка вечер при мен, все още не съм умряла, така че не пишете глупости!!! Когато животното е обезпаразитено и да си го целуваш не е проблем!
0
0
Жу
Жу
06.03.2014 21:45
Най добре е когато спим с домашен любимец той да спи в краката ни!
Важно е да нне се поглъщат или вдишват косми!
2
0
СС
СС
07.01.2014 09:35
Хайде стига бе, спрете да плашите хората с подобни глупости!
11
1
паразит
паразит
26.12.2013 23:15
То и да спиш с любимци с два крака не е много безопасно а и от тях най -често си патиш ввсяко едно отношение.
8
0
Даниела
Даниела
13.10.2013 14:48
Животните не ни разболяват.а учените, които пускат разни бактерии из въздуха за експерименти или за да им се купуват лекарствата.Напротив животните ни лекуват. И аз ще се съглася със ... наистина кучетата лекуват със своята слюмка. Имах една рана на ръката и един ден отидох у една моя приятелка тя има куче, и нали както съм седнала то взе да ме ближе по раната. На сутринта като се събудих беше почти зараснала.
9
1
4u4uliga
4u4uliga
12.08.2013 19:30
То ако ги слушаш учените и тем подобни хора всичко е вредно.Точно обратното животните лекуват и преди да пишат разни хора, разни неща нека се усведомят и прочетат тук таме нещо по въпроса.Пък и може човек да е абсолютно здрав и кола да го блъсне на улицата и да умре-еми така де-втори път няма да се раждаме,всеки рано или късно отива на едно място.
7
0
........
........
13.09.2011 19:04
И е така.
1
0
...
...
28.08.2011 17:56
Не съм сигурен доколко е вярно, но съм чувал от някъде(не си спомням от къде), че слюнката на кучето съдържа мощни анти бактериални и кръвосъсирващи ензими, което от своя страна би трябвало да действа благоприятно на рани, облизани от куче.
6
0