sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Приятелството е генетично обусловено

Приятелството е генетично обусловено

РалицаРалица
Новак
6625
Приятелство
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Приятелите могат да бъдат генетично свързани. Това обяснява химията, която изпитваме към най-близките си, се посочва в ново изследване на американски учени.

Науката дава обяснение защо завършваме изречението на приятелката си, споделяме обща страст към модата, совиньон блан или Джордж Клууни. Според американските изследователи това се дължи на факта, че вие и най-добрата ви дружка най-вероятно притежавате специфична съвместимост на общи гени, съобщава MSNBC.

Приятели

Генетичната връзка дава обяснение защо съществува и химия между приятелите, твърди водещият на изследването д-р Джеймс Флауър, професор от калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ. Неговият труд е съсредоточен най-вече върху социалните мрежи, здравето и биологичните основи на поведението.

Според д-р Флауър „цялата идея на приятелството е много странна“, тъй като хората са единствените същества, които изграждат дълготрайни взаимоотношения с други от вида си, които отношения не са основани на нуждата от създаване на потомство. Генетичната връзка може би ще започне да дава научни обяснения за този тип поведение.

За целите на изследването учените са събирали данни от две мащабни проучвания, в които участниците са разказвали за връзките си с приятелите и социалното си обкръжение.

Приятелството е генетично обусловено

Като резултат от съвместния проект се откроил ген, наречен DRD2 - положителен, рецептор на допамин, който предразполага притежаващите го хора да се привличат един друг. В същото време индивидите, които имат ген DRD2 – отрицателен са склонни да изграждат дълготрайни взаимоотношения с други, притежаващи „отрицателната“ разновидност на гена, твърдят учените.

Изследователите също така са открили, че в някой случаи противоположностите се привличат. Тези, които носят версия на ген, наречен CYP2A6, създават приятелства с хора, които не го притежават изобщо.

Хората живеят в социални мрежи, преливащи от типажи с различни гени, обобщава проф. Николас Кристакис от Харвардския университет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Одисей
Одисей
02.10.2011 18:41
Може да има някаква логика във всичко това, но като цяло идеята е глуповата. Нима между близки роднини, между братя и сестри не може да се появи силна, дори изпепеляваща вражда ?
1
0
зизи
зизи
21.01.2011 13:44
Така си е.
0
0