Говорете на два езика, за да развиете мозъка си

Говорете на два езика, за да развиете мозъка си

Колкото по-често говорите на два и повече различни езика, толкова по-силно развивате когнитивните си навици. Редовното използване на два езика подобрява умствената дейност.

Особено е полезно за мозъка човек да не знае в кой момент ще му се наложи да заговори на друг език. Системата на координация на вниманието, която има огромно значение при формирането на мисълта, е най-важната част на когнитивното ни съзнание.

Подобрения в работата на тази система се отбелязват при хора, които говорят на два и повече езика. Когнитивната система помага на мозъка ни да задържа определена цел в съзнанието ни, да преприема мерки за постигане на тази цел и да се игнорира друга информация, която може да ни отвлече от целта.

Най-силно се проявява този ефект при деца и при хора в трета възраст. Тогава когнитивната система функционира по-зле, отколкото в зряла възраст, но затова пък търпи по-голямо развитие при двуезичен подход.

Говорете на два езика, за да развиете мозъка си

Двуезичните хора могат по-добре да се справят с изпитания, които включват разнообразни задачи. Те най-често са сред хората, които говорят по мобилния си телефон, докато шофират.

Колкото по-дълго време човмек говори на различни езици, толкова повече се развиват когнитивните му способности. Познанието на много езици обаче се отразява на избора на думи.

Хората, които владеят няколко езика, понякога се замислят, преди да изберат нужната дума от нужния език. Те по-лесно се справят с болестта на Алцхаймер.

Хората, които са говорели през целия си живот само на един език, много по-трудно успяват да се приспособят към новия си начин на живот, ако са поразени от болестта на Алцхаймер.

Двуезичните личности получават симптомите на Алцхаймер средно с четири години по-късно от тези, които могат да говорят само на един език. Когато болестта започне да разрушава някои отдели на мозъка, двуезичните хора успяват да поддържат по-дълго време нормалното му функциониране.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
15
15
24.07.2013 17:47
Според авторите на тази статия, циганите са с подобрена умствена дейност.

Може наистина да са по-умни от пишман-авторите.
2
1