От небето валят мъртви птици

От небето валят мъртви птици

От началото на годината на няколко места в света са регистрирани масови измирания на диви животни. Точно на Нова година в Луизиана, САЩ, загинаха 500 коса, буквално паднали от небето.

Около сто врани били намерени мъртви по улиците в Швеция. В Арканзас е регистрирано измирането на десет хиляди риби едновременно и на пет хиляди коса, които с огромна скорост падали върху покривите на къщите.

Такава масова и драматична смърт предизвика опасенията на много еколози за майката природа, както и за това, че явно нещо странно и мистериозно се случва в царството на животните.

Според мнението на експерти обаче в масовото измиране на животни и птици, както и на риби, няма абсолютно нищо необичайно. Според специалистите такива неща се случват всяка година.

От небето валят мъртви птици

Причините могат да бъдат различни – от лоши метеорологични условия до епидемия и отравяне. Обикновено обаче масовите случаи на измиране на животни, птици или риби се случва далече от човешката цивилизация.

Затова не е правело досега голямо впечатление събитие от този род. Според специалиста по екология от Калифорнийския университет Робърт Мийз много от тези масови измирания просто не се регистрират.

Масовата смърт е най-често разпространена сред животни, които се движат на много големи групи. Прелетните птици, например, често се дезориентират в пространството заради мъгла или буря и се врязват в кули, вятърни турбини и дървета.

Много често те умират от отравяне от пестициди или отрова. Лоша шега с птиците може да изиграе и природата, особено ако те мигрират не в сезона, в който трябва да го правят.

В САЩ през последните 30 години са регистрирани 16 случая на измиране на повече от хиляда скорци или косове едновременно. Случаите на масова смърт на птици започват от края на деветнадесети век.

Десетки хиляди сьомги са загинали преди няколко години в река Кламат в Северна Каролина. Причина за това станала високата температура на водата в реката.

Често се случва птиците да умират заради новогодишни фоейрверки. Те кацат по къщите на хората, след което направо се разкъсват от фойерверките и падат върху покривите и тротоарите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
?
?
28.10.2011 01:39
Върни се един клас моме Калино. Мислете преди да пишете и говорите, просто мислет.
0
0
иле
иле
10.01.2011 18:57
По-големите и резки температурни разлики влияят на нас хората, какво тогава е останало за птиците. Може също да е болест и натравяне, разбира се.
0
0