Днес почитаме бабите-акушерки

Бабинден

На осми януари се празнува Бабинден, който почита бабата-акушерка. Известен е и като ден на родилната помощ. На Бабинден се почитат жените, които едно време са били най-важните в селото – израждали са бебетата.

Оттам идва и изразът „бабувам” – означава оказване на помощ на родилката, за да се роди бебето по възможно най-щадящия за майката начин.

Празникът се смята за езически, но въпреки това е останал в традициите на българския народ по време на Възраждането и се е запазил в изменен вид до ден днешен.

На този ден едно време бебетата и малките деца се благославяли от бабата-акушерка, която ги поръсвала с вода, мажела ги с мед, а майките й подарявали гевречета.

Раждане

Младите майки трябвало да отидат в ранни зори при бабата и да я дарят с кърпа. Това се правело, за да може да им е леко при следващото раждане, тъй като по онова време всички семейства били многодетни.

Бабата-акушерка гребяла с ръце вода от менци, които й били донесени от младите майки, и ги поръсвала с ледена вода от реката, за да бъдат многодетни и здрави.

Всички, чиито бебета са изродени от бабата-акушерка, трябвало да донесат вкусни ястия в дома й, за да й се отблагодарят. По този начин те засвидетелствали уважение към важната й роля.

На някои места в България на Бабинден се извършва къпане на бабата-акушерка, на което присъстват само жени. Те се обкичват със сушени сухи чушки и танцуват около бабата. Едно време този обичай се извършвал съвсем езически и бабата-акушерка се хвърляла в реката, за да се изкъпе за здраве.

На този ден е задължително всички млади майки, на които акушерката е бабувала, да й целунат ръка, за да бъде тя добра към тях и при следващото им раждане.

Поверие, което е останало от онова време, но се спазва от много жени и до днес, е когато жената отива да ражда, да не казва на никого, за да не урочаса бебето.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 3 гласували
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари