sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кучетата са по-умни от котките

Кучетата са по-умни от котките

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Кучетата са по-умни от котките
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Изследователи от университета в Оксфорд смятат, че кучетата са по-умни от котките, защото са общителни, социални млекопитаещи, а социализацията изисква допълнителни мозъчни ресурси.

Това е едно от наблюденията, направени в процеса на безпрецедентен научен проект – да се създаде карта на еволюционните изменения на мозъка при различните видове млекопитаещи в продължение на 60 милиона години.

Изследователите са открили, че няма единен сценарий на еволюцията на мозъка при млекопитаещите. Различните видове мозъци са еволюирали по съвсем различни схеми. Съществува и връзка между социалността на млекопитаещите и относителния размер на мозъка им.

По време на проекта на анализ са били подложени данни за относителния размер на мозъка и тялото при повече от 500 съвременни и изкопаеми млекопитаещи.

Оказало се, че най-много с течение на времето се увеличил спрямо масата мозъкът на маймуната. След нея се нареждат конете, делфините, камилите и кучетата.

Всички видове млекопитаещи, при които мозъкът се е увеличил повече, са склонни към социалност – живот в стабилни, структурирани групи. Мозъкът на животните-единаци, например котки, елени и носорози, за същия период от време се е увеличил по-малко.

В предишни изследвания на въпроса защо при отделни видове съвременни млекопитаещи животни мозъкът е по-голям, отколкото на други, отговори са търсени в сравнения между родствени видове.

Куче и Котка

Учените са смятали, че има някаква обща за всички млекопитаещи тенденция за увеличаване на обема на мозъка спрямо тялото. Екип от учени от Оксфордския институт за когнитивна и еволюционна антропология е опровергал това схващане.

Оказало се, че при различните видове млекопитаещи мозъкът е еволюирал в различна степен и се е уголемил не при всички. Може да се предположи, че на социалните видове животни им се налага да мислят повече.

Сътрудничеството и съгласуваността на действията, които са необходими за живота в групата, изискват голям умствен труд, затова с времето млекопитаещите са принудени да се справят с него, и затова мозъкът им е станал по-голям.

Според учените, дори при животни, толкова тясно контактуващи с човека, като котките, обема на мозъка в обема на тялото е значително по-малък отколкото са същите показатели при кучетата и конете. Според изследователите, това е така, защото котките не са социални.

Методът на изследването е бил на основата на сравняване данните на измерванията на мозъка и тялото на всеки от видовете съвременни млекопитаещи с аналогични измервания на останки на изкопаеми предци на вида.

След това се е оценявало темпото на ръст на мозъка относително на тялото, за да се види променяло ли се е с времето това съотношение. Накрая, темпото на растеж на мозъка на отделните видове млекопитаещи са сравнявани, за да се определи съществува ли някаква тенденция.

Любителите на котки няма да се учудят от резултатите на изследването. Никой не се съмнява, че котките умеят да крият ума си по-добре от кучетата и най-вероятно си го пазят някъде на сигурно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
мяу
мяу
28.02.2016 20:39
Не е вярно
0
0
Goliamoglavka :D
Goliamoglavka :D
07.07.2014 01:18
Ако това беше истина монасите,свещениците и светците известни точно със своя отшелнически живот (прекарван основно в медитация,молитви и мълчание)лишен от чест социален контакт нямаше да стигат до прозрения за живота и мъдрост за която тези учени могат само да мечтаят.Даже се сещам за един пример имаше новина,че учени били намерили доказателства,че душата се намирала в сърцето нещо което хората още в древен Египет са знаели включително и несоциалните духовни хора.Седнали да обясняват интелигентност с математика и анатомия.Преди време пък четох подобна друга теза за интелекта,че зависел от мозъчната кора по правдоподобна беше от това.Там беше описан и един случай на студент по-медицина на който по-случайност му направили изследване за да изпробват нов уред и се оказало,че мозъкът му бил с размерите на грахово зърно...Обаче студентът не само,че не бил глупав ами имал отличен успех и поведение говорещо за висок интелект.Невероятен случай за медицината,но все пак факт.Така че да седнат и да съдят за интелекта само по изчисления на пропорциите на котките е донякъде несериозно и напълно неубедително и недостатъчно за да бъде научен факт.Те затова са и само изследвания,теории,а не категорична новина.
2
0
василена
василена
28.07.2013 10:08
означи че кучетата са по умни от котките защото кучетата са по суциални и изисисквт повиче мозчни ресурси не сам сагласна моите котки определено са много по суциални от кучетата и какво значение има какв е размес на мозка или сивото вещтество нали това да зи умен не е предмет.
5
0
az
az
09.01.2011 07:23
Така си е, познавам много магарета, малко по-умни от коне.
4
1
Стефан
Стефан
08.01.2011 21:27
Като гледам съотношението на глава/тяло, главата на магарето е колкото конската, а тялото е значително по-малко. Следва, че магарето е по-умно от коня.
4
0