По ДНК разкриват косата и очите на престъпници

По ДНК разкриват косата и очите на престъпници

Учени от Холандия и Полша, които работят в екип, обявиха своята последна разработка, която позволява с помощта на маркер на ДНК да се определи цвета на косата на човек.

Резултатите от изследването ще бъдат особено полезни за използване в съдебно-медицинскте експертизи, за установяване цвета на косата на заподозрените по фрагменти от тяхно ДНК, оставено на местопрестъплението.

Информацията може да се използва и за съставяне на описание на неизвестни, но издирвани хора. Холандско-полският екип от специалисти е установил, че може да се определи с точност до 90 процента, дали човек е с рижава коса или черна.

В 80 процента от случаите са могли да бъдат идентифицират блондини и брюнети. Новият генетичен метод може да разпознава някои нюанси на цветовете, например различните нюанси на русата коса. Образец на ДНК може за се получи от кръв, семенна течност, слюнка или други източници, съдържащи генетичен материал.

По ДНК разкриват косата и очите на престъпници

Учените определят откритието като голям пробив успехът да се определя само по ДНК всякакъв цвят коса, защото доскоро е било възможно да се определи цветът само на рижа коса.

Специалистите са изучили ДНК-то и информацията за косата на стотици европейци. Те са определили гените отговорни за формирането на цвета на човешката коса. От 11 гени са установили 13 маркера, които са информативни за прогнозирането на цвета на косата.

Прогнозирането на човешкия фенотип - цветът на косата или очите по анализ на ДНК е сравнително нова област на дейност в криминалистиката.

Генетичното профилиране сравнява ДНК-то от местопрестъплението с ДНК-то на заподозрени или на други хора, чиито образци има в базата дани.

На сегашния етап само няколко фенотипични признака могат да се определят чрез анализ на ДНК с достатъчно голяма точност, че да може да се оперира с тях в процеса на работа.

Изследването полага основа за развиване на ДНК тест, който ще може да се използва в практиката на съдебно-медицинските изследвания в близко бъдеще, смятат съдебните медици.

Екипът разработва и тест за изясняване цвета на очите, основаващ се на ДНК маркери, както и система за преценяване на възрастта на заподозрения по кръв от заподозрения, оставена на местопрестъплението.

Методът работи с помощта на връзки с имунните клетки, известни като Т-клетки. Те позволявят на учените да определят възрастта на човек с възможно отклонение до 9 години в двете посоки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати