Откриха диамантена планета

Откриха диамантена планета

Учени от НАСА откриха планета, която е изцяло направена от диаманти. Повърхността на планетата е прекалено наситена с въглерод, показват данните от телескопа „Спицър”.

Ако се калкулира стойността на тази планета в долари по курса на диамантите на борсата, ще се получи сума, която надхвърля в пъти всички богатства на планетата ни.

В тази сума се включват не само парите, но също така цялото злато, платина и скъпоценни камъни и редки метали, които могат да бъдат открити на Земята.

Според учените, ако към планетата ни редовно пристигат доставки от диаманти от новооткритата планета, тяхната цена ще спадне много бързо до стойността на вторичните суровини.

Откриха диамантена планета

В близко бъдеще обаче това няма как да се случи, тъй като планетата се намира на няколко хиляди светлинни години от Земята. Засега няма шанс дори да стигнем до нея.

Диамантите, които са толкова красиви и ценни, всъщност представляват кристална модификация на чистия въглерод, образувана в дълбоките недра на Земята, на дълбочина над сто метра, при изключително високо налягане и температура.

Това е най-блестящият скъпоценен камък, най-твърдият и износоустойчив минерал. Древните гърции са го наричали адамантос – непобедим, римляните – диамонд, арабите – алмас, което значи най-твърд, а древните евреи – шамир.

В древна Индия смятали, че диамантите са образувани от петте начала на природата – земя, вода, въздух, небе и енергия. В тази страна диамантът бил превърнат във фетиш, защото се смятало, че лекува болести, защитава от рани, лоши очи, зли духове и лоши хора.

Цветните диаманти се срещат много рядко. Прозрачните диаманти засега все още са много – добивът им е няколко милиона годишно. Диаманти в жълт, розов, пурпурен, зелен, червен и син цвят се добиват съвсем малко – няколко десетки годишно.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
бамби
бамби
27.07.2013 14:27
Вероятно ще я експлоатират тази диамантена планета-дали ще е същият диамант,като земният...Космически обвързани с диамантите...
0
0
хм
хм
27.07.2011 08:05
Белкем като стигнем до тая планета някой ден, да се наситим на диаманти цялото човечество и да ни писне, и да не сме така алчни повече.
2
0
ToRmEnToR
ToRmEnToR
27.06.2011 09:45
Алчните си проличаха. Как може да не търсят планета, на която да можем да живеем, а гледат планети, които имат богатства, с които не можем да оцелеем.
Лично мое мение е, че изобщо не трябва да се стараят да ходят до тази планета. Ако потърсите малко повече ще видите, че нашата планета е на много години (баба) и както знаете, няма нищо вечно. Рано или късно ще си загубим планетата, но би било добре, ако можехме да отидем на друга. За сега има планета, за която смятат, че можем да отидем на нея, но НАСА И КГБ се мъчат да видят кой пръв ще стигне там, а не да видят кой ще открие повече неща от тук. Е, защо и ние нямаме КГБ или НАСА ?
0
0
анито
анито
02.05.2011 16:45
Пълни измишльотини.
0
0
дънди крокодила
дънди крокодила
26.04.2011 22:30
Не разбрах в кое съзвездие или галактика се намира въпросната планета. Убедена съм, че американците вече са разработили космическа програма за кацане и експлоатация на планетата само да внимават да не ги изпреварят руснаците.
0
0
тони
тони
05.04.2011 15:16
Представяте ли си там да живеем ?
1
0
Despil
Despil
31.03.2011 23:51
Та значи диамантите се образуват на дълбочина 100 метра, а ? Интересно.
0
0
Боби
Боби
14.01.2011 12:29
Да и аз това искам да разбера.
0
0