Учени превърнаха мислите във филми

Учени превърнаха мислите във филми

Американски учени разкодираха мисли и ги превърнаха във видеоизображение, което поразява със своята буквално фотографска очност.

В хода на изследванията учените успели да получат изображения на предмети, обстановка и пейзажи, които мислено са си представяли участниците в експеримента.

Изучавайки частите на мозъка, които отговарят за интелектуалната и визуалната дейност, неврохирурзите са пренесли на монитора на компютъра „движеща се картина” на човешките мисли.

При опита били възпроизведени и сложни сцени, фигуриращи във филми, които се демонстрирали пред участниците по време на експеримента. Получените резултати поразили научния колектив и специалистите със своята точност.

Учени превърнаха мислите във филми

Мислите могат „да се разчетат” с помощта на най-новия магнитен резонатор, който е способен да улавя електромагнитните потоци в двете части на главния мозък.

Специална компютърна програма анализира потоците и ги превръща във видео сигнал. В резултат, според специалистите, е прокаран път към четенето на човешките мисли и картините в съзнанието на хората.

Според предишни публикации в пресата, изследователи от университета в Тел Авив твърдят, че могат да онагледят подсъзнателните мисли и даже да характеризират мозъчната дейност, която отговаря за тях.

Сътрудниците на психологическия факултет на университета отбелязват, че подсъзнателната дейност, с чието изучаване се занимават, не е идентична на подсъзнанието, описано от Фройд в неговите разработки.

Целна на изследването била да се определи разликата между мозъчна дейност, свързана със съзнателното възприятие, и дейността, свързана с безсъзнателното възприятие.

Апаратурата е отчела, че съзнанието успява да се „включи”, след като измине около половин секунда след възприятието на ситуацията.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
28.02.2014 00:22
Според мен това е доста интересно и наистина полезно. Мозъка е едно от нещата, което учените изучават от десетилетия и все още има стотици или дори хиляди въпроси без отговори. Това изобретение, което възпроизвежда мисловната дейност като филм е адски голям напредък в науката. На wtf ще кажа, че всичко колкото е полезно, толкова е и вредно. Всяко едно изобретение на Земята може да се използва както за полезни цели, така и за злоупотреби и измами.
1
0
wtf
wtf
01.07.2013 09:39
доста си глупав/а. Това би означавало всяка цоя мисъл да може да бъде записана някъде. За щастие това са само пълни глупости, верятно някоя нова безсмислена докторска дисертация.
0
1
@
@
31.08.2011 19:16
Ако е вярно, е много готино. Вече си представям възможностите. В сферата на развлеченията, в сферата на науката, в сверата на научната фантастика и изобщо във всички сфери, за които се сетите. Ще е ужасно готино да разполагаме с подобна възможност. :))
1
1