Ниската заплата стимулира мозъка

Ниската заплата стимулира мозъка

Конфликти с шефовете, ниска заплата и удръжки, липса на кариерна перспектива - това са основните фактори, които карат повечето служители да се замислят за напускане на настоящата си месторабота.

Жените обмислят тази крачка по-често отмъжете, но всички са предпазливи и са готови да си подадат оставката едва когато са намерили нова работа.

Една десета от служителите всекидневно обмислят възможността за напускане на работа, а още единадесет процента мислят за това по няколко пъти на ден.

По-голямата част от служителите смятат, че работят не в сферата, в която биха искали, а другите не могат да приемат липсата на перспектива в кариерата.

Ниската заплата стимулира мозъка

Интересно е, че мислите за напускане най-често връхлитат хората преди получаване на месечната заплата. Други десет процента мислят за това веднъж на половин година, а подобни мисли веднъж годишно имат само пет процента работещи.

Хората с по-ниски доходи по-често от останалите мислят за смяна на работата. Статистиката сочи, че служителите с по-високите заплати много рядко стигат до конфликти с ръководството.

Като общо удовлетворени от работата си се чувстват едва шестнадесет процента от работещите, които не си и помислят за напускане. Мъжете представляват по-голямата част от тези проценти.

Основни фактори, влияещи върху лоялността към работодателите, са кариерният ръст и доброто заплащане. Според даните на статистиката двама от трима служители биха прегледали нова оферта за работа.

Основните мотиви при търсени на работа са желанието за повишаване на доходите – двадесет и четири процента, кариерни съображения – деветнадесет процента, а останалите се аргументират с други различни мотиви.

Сериозно са загубили позиции нематериалните мотиви. Ако през 2007 година всеки пети е считал за важен стимул наличието на допълнителни образователни програми, то през 2010 едва седем процента придават значение на това.

Едва десет процента от хората обръщат внимание на това, колко е интересна работата им, за седем процента е важен колективът, а други шест процента оценяват имиджа на компанията. Основни са все пак финансовата и професионалната стабилност.

За тридесет и четири процента най-важни са заплатата и социалният пакет, за двадесет и три - възможностите за кариерен ръст, а за двадесет процента решаващ фактор са условията на труд.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати