sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Риба робот ще изследва океана

Риба робот ще изследва океана

Океанските дълбини

Инженерите на Масачузетския технологичен институт са разработили нов компактен робот във вид на риба. Новият робот може да плува заедно с истинските риби в океаните или моретата и да ги изучава, провеждайки дълбоководни изследвания.

Външно робо-рибата на разстояние от няколко метра не може да се отличи от истинска, само ограничената й скорост на придвижване я отличава от живите.

Океанските дълбини

Създателите й са убедени, че иновацията ще помогне за изучаването на труднодостъпните окенски проломи и разломи, в които не може да проникнаг водолази или батискафи.

Роботите могат да се използват и за екологични цели – те могат да осъществяват постоянен мониторинг на състоянието на водата и да следят за замърсявания.

Според създателите на роботизираната риба образците са способни да работят напълно автономно доста продължително време. Първите риби-роботи били създадени още през 1994 година, но тогава стойността на един екземпляр стигала няколко десетки хиляди долара, а размерът им достигал до един метър, при това при пускането им в океана много от роботите били загубени заради нестабилна работа на системата за връзка.

Сега грешките от преди 15 години са оправени и новите риби-роботи са доста по-малки, а освен това имат развити средства за комуникация. Robotuna, каквото е името на робо-рибата тон има 6 независими мотора и 2843 други връзки, а размерът й е едва 30 сантиметра.

Потънал кораб

Има няколко различни модели риби-роботи с различно предназначение, размер, окраска и работни характеристики. В зависимост от модела на робота и неговите размери, се използват от 2.5 до 5 вата електроенергия.

В момента источниците на енергия са външни, например акумулатори, но в бъдещите варианти на роботите инженерите се надяват да внедрят нови източници на захранване – по-близки до водородните.

Кожата на всички риби-роботи е от мек и еластичен полимер, който не пропуска вода. На вид и опип това полимерно съединение изключително прилича на истинска рибешка кожа.

Външната конструкция ги прави много маневрени и движенията на роботите съвсем точно повтарят тези на живите екземпляри. Сега се провеждат изпитания на полимерно съединение, което ще провежда електрически вибрации и робо-рибите ще могат да се движат съвсем като истински.

Завършва се и разработката на 17 сантиметрови риби, които ще могат да плуват доста бързо и да провеждат голяма част от работата си във водата съвсем автономно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати