Необясними загадки на медицината

Необясними загадки на медицината

Човешкият организъм е 66% вода, затова е необяснимо и странно, че някои хора са алергични към вода. Те могат да я пият, но при контакт с нея – вана или душ, кожата им веднага се покрива с червени петна и започват сърбежи.

Докторите не могат категорично да обяснят тази странна реакция, но смятат, че се дължи на цитотоксична реакция на кожата или на свръхчувствителност към йоните на водата.

Съвременните методи за изкуствено оплождане, освен плюсове имат и минуси. Такъв минус е необичайното явление, когато жената се оказва човек-химера /двама души в едно/, тоест фактически в матката й има плод на сливането на два разнояйчни, получени от различни яйцеклетки на майката, близнаци. Това е като генетичен тест, който показва, че жената не е майка на децата. Такива случаи са били фиксирани в няколко страни.

Синдромът на чуждестранния акцент е също една от загадките на медицината. През 1941 година жителка на Норвегия, след като излязла от шок вследствие на травма, проговорила на родния си език със силен немски акцент, като тя самата никога не е знаела немски.

Необясними загадки на медицината

Лекарите, търсейки обяснение, преди смятаха, че става дума за промени на подсъзнателно ниво, но последните версии клонят към повреди на речевите отдели на главния мозък, инсулти, рани или травми.

Хиляди хора на планетата страдат от Моргеланова болест, но никой не знае причината за нея. Симптомите на това неприятно заболяване са растящи влакна навън от заразените участъци кожа, придружени със силни болки и чувство за движение в тъканта, сякаш в кожата имa някакви паразити.

Учените смятат за възможна причина бактерията Agrobacterium, която предизвиква отоци при растенията. Някои лекари смятат, че става въпрос за психично разстройство – мним паразитоз, при което болните са убедени, че усещанията им са предизвикани от някакви паразити.

Британският крал Георг III страдал от тази болест, което довело до силно психично разтройство, заради което се налагало често използване на усмирителна риза. Тогавашните лекари мислели, че е болен от неизкоренимо генетично заболяване – порфирия.

Проведените през 2005 година изследвания на генетичен материал от краля обаче показали, че в организма му е имало висока концентрация на стрихнин. Явно лекарствата, с които се опитвали да лекуват монарха, само допринасяли за влошаване на състоянието му.

През 1996 година в научните среди никой не е могъл да даде обяснение, защо от пръста на 29-годишен мъж, случайно пробит с пилешка кост преди пет години, започнало да се разнася истинско зловоние.

Миризмата била дотолкова непоносима, че се усещала от доста голямо разстояние, а да се проведе преглед в закрито помещение било просто непоносимо. Никакви антибиотици не помогнали на мъжа, но най-удивителното е, след известно време пръста просто се излекувал сам.

Ръцете и краката на мъжа Деде от Западна Ява в Индонезия приличат на клони, а самия той прилича по-скоро на дърво, отколкото на човек. За щастие на болния загадката на болестта скоро беше разгадана.

За състоянието му е виновен рядък вид имунодефицит, позволяващ на папилома вируса, който предизвиква брадавиците, да избегне контрола на организма и да се разрасне до подобни размери.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Станислава
Станислава
25.01.2016 15:49
Химера, драги мои, е човек с две отделни ДНК.Тези хора най-вероятно са се слели съд свой разнояйчен близнак в първите седмици от съществуването си в утробата на майка си. Кртвта им е с една ДНК, а органите-с дтъга. И ето как един ДНК тест първоначално пиказва, че децата на жена химера не са от нея:) Естествено, токава се открива химеризмът и се оказва, че детето носи другото ДНК на майка си,а не това в кръвта й. Другия път, драги мои, като превеждате с Гугъл Преводач, не съкращавайте така грубо мохабета,смешно е.
1
0
kunka
kunka
12.05.2011 17:21
Вие май сте мръднали тотално.
0
0
дд
дд
30.12.2010 09:35
Да, дайте информация за Луната, моля . Ама нещо интересно и различно от това, което сме чели.
0
0
Рефер
Рефер
30.12.2010 02:44
Не се карайте, дами - бийте се. (devil)
0
0
нана
нана
30.12.2010 00:59
И защо пускаш този коментар така неподходящо тук ? И как по дяволите да ти каже нещо, някой за Луната, след като ти знаеш много ? О, ние не знаеме какво ти знаеш ? Въобще ти с всичкия ли си си ?
0
0
ива
ива
27.12.2010 20:28
Здравейте. Аз съм Ивелина от Варна и много харесвам луната. Моля, някой да ми даде информация за нея - нещо, което не знам за нея, а аз знам много неща. Моля ви, ще съм ви задължена, а иначе за тази статия нищо не мога да кажа - не съм специалист. Благодаря ви предварително.
0
0