Родените през 2011 ще са подвластни на Метала

Новородени

Според китайския лунно-слънчев календар на дванадесетгодишния цикъл на животните 2011 година се смята за годината на белия Заек. Древният китайски календар е основан на съгласуването на трите периода на въртене на небесните тела – на Земята и Юпитер около Слънцето и на Луната около Земята.

Резултатът е дванадесетгодишен, така наречен животински календар, в който на всяка година на цикъла е присвоено името на определено животно. Пет такива цикъла съставят шестдесетгодишния цикъл на летоброенето.

За възникването на източния хороскоп разказва красива легенда, която датира от третото хилядолетие преди нашата ера. Веднъж Буда поканил всички животни, които искат да дойдат. Но не могли да дойдат всички, защото било студено, а за да стигнат до Буда, те трябвало да преплуват широка река.

На всяко от животните, които успели да дойдат, Буда подарил по една година. Първи дошъл Плъхът и получил първата година от дванадесетгодишния цикъл.

Родените през 2011 ще са подвластни на Метала

Втори бил Биволът, а след него – Тигърът. Тези, които наблюдавали пристигането на животните и били увлечени от състезанието между Бивола и Тигъра, не могли да разберат кой е пристигнал четвърти – Котката или Заекът. Затова различните източни народи смятат, че тази година принадлежи колкото на Заека, толкова и на Котката.

На пето място бил Драконът, на шесто – Змията, на седмо – конят. Над реката се образувала мъгла и никой не могъл да разбере кой е пристигнал осми – Козата, Овцата или Овенът.

След това – девета поред – пристигнала Маймуната, а десети пристигнал Петелът. Той закъснял, защото дълго време давал наставления на многочисленото си семейство какво да прави, докато го няма.

На единадесето място се класирало Кучето, а последна дошла Дивата Свиня. Тя не бързала и затова Буда й подарил последната година, която била най-спокойна.

Годината на Заека съответства на следните години: 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023. Освен че е подвластен на определено животно, според източният календар всеки човек е подвластен и на определена стихия.

Тя може да бъде определена по последната цифра от годината на раждането. Така 4 или 5 е подчинена на стихията на Дървото, а цветът е зелен или светлосин.

Ако годината на раждане завършва на 6 или 7, стихията е Огън, а цветът е червен или розов. Годината завършва на 8 или 9 – стихията е Земя, а цветът е жълт или охра.

Последната цифра е 0 или 1 – стихията е Метал, а цветът е бяло. Затова 2011 година е годината на Белия Заек. Ако годината завършва на 2 или на 3, стихията е Вода, а цветът е черен или тъмносин.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати