sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Слънчев щит ще предпази Земята от катастрофа

Слънчев щит ще предпази Земята от катастрофа

Слънчев щит ще предпази Земята от катастрофа

НАСА готви „слънчев щит” за защита на Земята. Магнитните бури, пораждани от Слънцето, в близките няколко години могат да нанесат сериозни вреди на радиовръзките, наземните линии на електровръзките и на всичко, което работи с електричество.

НАСА предупреждава за растящата опасност от слънчеви бури, което може да доведе до катастрофални последици за Земята. Предупрежденията се базират на реални събития, като слънчевата буря Керингтън, която през 1859 предизвикала множество аварии в електротелеграфията.

За 2012 година учените имат опасения, че ще се получат последствия, по-неблагоприятни и от слънчевото изригване през 1989 година, когато изригванията на Слънцето доведоха до геомагнитни бури в Квебек, Ню Джърси и Великобритания.

Там повсеместно бяха стопени трансформаторните станции заради постоянния силен ток – следствие от аномалии в земното магнитно поле.

Слънчев щит ще предпази Земята от катастрофа

Аномалии е имало по цялата територия на САЩ от източното крайбрежие до Северозападното тихоокеанско крайбрежие. Аналогични серии от геомагнитни бури е имало и през 2003 година. Те са предизвикали сривове в южна Швеция и са довели до повреди на трансформаторите в Южна Африка.

Короналните изригвания на слънчева маса, иначе наричани слънчеви избухвания, които предизвикват геомагнитните бури на Земята, могат да станат основна причина за глобална енергийна катастрофа и човечеството може да се окаже в камената ера.

Още в доклада от 2008 година на Националната академия на науките на САЩ НАСА предупреждава за възможните последствия от слънчевите изригвания и тогава предлага да се създаде защита за Земята.

Днес новият проект на НАСА с име „Слънчев щит” ще помогне да се опазят електрическите източници на захранване, енергопроводи и средства за преобразуване на електроенергията – трансформаторите, които са особено уязвими елементи от електромережата.

Проектът предвижда създаване на специално „реле”, което ще изключи временно трансформаторите, а след края на бурята ще може да върне в предишното състояние работоспособността на електросистемите.

Изображения, постъпващи от спътника SOHO и космическите апарати STEREO, ще дадат сигнал за короналните изригвания на слънчева маса, което ще позволи моментално да се направи 3D-модел с разчетени дани за приближаващата геомагнитна буря и да се редскаже точното време на „слънчевия удар”.

Обикновено времето от изригванията на Слънцето до момента на началото на геомагнитната буря на Земята е от 24 до 48 часа. Прогнозата за космическото време ще позволи да се обезопасят електросистемите ни с помощта на „слънчевия щит”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати