Дядо Коледа язди коза във Финландия

Дядо Коледа язди коза във Финландия

Всички деца по света с нетърпение очакват подаръците си от дядо Коледа, но всяко от тях го нарича по различен начин. В Австралия и САЩ той е Санта Клаус. Само че в Австралия го рисуват с бански и върху джет.

В Англия той е известен и като татко Коледа, а в Белгия и Полша – като Свети Николай. Както гласи легендата, той оставил на приютило го семейство златни ябълки в обувка пред камината.

Това се случило много отдавна, затова Свети Николай се смята за първия дядо Коледа. Той пътува на бял кон, съпровождан от служа мавър, известен като Черният Петер, който носи чувал с подаръци за послушните деца и пръчки за биене на непослушните.

В Гърция и Кипър добрият старец е известен като Свети Василий, а в Дания като Свети Николас, Юлетомте и Юлеманден. В Италия го наричат Бабо Натале. Освен него при послушните деца идва добрата фея Бефана и носи подаръци. За непослушните има въгленче от злата фея Бефана.

Дядо Коледа язди коза във Финландия

В Китай той е Шо Хин, както и Шен Дан Лаожен. В Колумбия гонаричат Папа Паскуал. В Монголия се казва Увлин Увгун и пътува заедно със Снежанка, която се нарича Зазан Охин.

С тях в шейната е и Шина Жила – новата година, която е момче. В Монголия Новата година съвпада с празника на скотовъдите, затова тамошният дядо Коледа е с дрехи на овчар.

В Холандия децата очакват подаръци от Сандерклаас, а в Норвегия – от Ниссе. В Русия хлапетата го наричат дядо Мраз, Дядо Трескун и Карачун. Той носи кожух, дълъг до земята, държи в едната си ръка чувала с подаръците, а в другата – огромна ледена пръчка.

В Румъния се нарича Мош Джериле, а в Узбекистан – Корбобо. Там вярват, че добрият старец влиза в къщите, яхнал магаре, и облечен с палто на ивици.

Във Финландия го наричат Йоулупуки. Това име е знаково: отделните му части означават „козел” и „Коледа”. Смята се, че преди много години дядо Коледа разнасял подаръците, яхнал козичка.

Във Франция той е известен като Дядо Януари, Пер Ноел. Той ходи с голяма тояга в ръка и носи шапка с широка периферия. В Чехия го наричат Дядо Микулаш, а в Швеция – Крисе Крингъл, Йолотомтен. В Япония подаръците раздава Одзи Сан.

Виж повече

Рейтинг

3.6
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

иво
иво
24.12.2010 15:24
А в България как го наричаме ?
2
0