Трикове за по-добра памет

Трикове за по-добра памет

Всеки иска да има по-добра памет, да помни числа и имена поне така, както го е правил преди години. Експерти, които изучават функциите на главния мозък, твърдят, че няколко обикновени техники могат да помогнат да подобрите паметта си.

Първата техника е разработена от психиатър Гари Смол. Първото, което трябва да си кажете, е че запомнянето на името на някого е задача от първа важност.

Когато се запознаете с някого, първото, което трябва да направите, е да се вслушате в името на човека и да погледнете лицето му. Втората крачка е да направите визуална снимка на името и лицето. Запомнете характерни за този човек черти – ушите му, носа му, очите му.

Създайте образ на това име, като се базирате на асоциативен метод. След това съединете тези два образа. Например сините очи на някоя Катя си представете като синеока котка. Това винаги ще изплува в паметта ви, когато я срещнете отново.

Трикове за по-добра памет

Изречете името на новия ви познат, преди да го забравите. Почти всеки забравя името на новия си събеседник веднага, след като го чуете. Затова още при запознанството, го кажете. Например: „Приятно ми е да се запознаем, Иване! ”

След това използвайте името му през няколко минути. Например: „И какво работиш, Иване? ” Запомнянето на имена е доста трудна задача, тъй като вниманието ни е отвлечено от действията, които извършваме след запознанството.

За да запомните определено действие, нарисувайте го наум. Ако трябва да се сетите за важна среща или за часа, в който да си изпиете антибиотика, създайте си наум образ, който да свързва предстоящата задача с нещо, което се случва в момента.

След това нарисувайте наум това, което ще направите, щом успеете сами да се подсетите какво има да вършите. Американският специалист по памет Марк Макданиъл дава пример: ако трябва сутринта да изпиете лекарството си, представете си вечерта, че ще го направите, още преди да посегнете към кафето си.

На другата сутрин, когато протегнете ръка към кафето, мозъкът ви ще ви подсети за хапчето, защшото вие ще сте го програмирали така предварително.

За да запомните къде се намират нещата ви, слагайте ги по маршрута, който изминавате най-често. Като оставяте нещата там, откъдето минавате, докато вървите към другите помещения в дома си, подобрявате сами перспективната си памет, с помощта на която помните за това, че трябва да си спомните нещо.

За да си спомните нещо, когато ви потрябва, преди това трябва да сте го повторили доста пъти. Този метод се прилага в лечението на пациенти с Алцхаймер.

Ако трябва да купите определени десет неща от магазина, повторете ги, изчакайте 20 секунди, пак ги повторете, изчакайте 45 секунди и го направете отново. Повторете пак след минута и половина. Ако след пет минути можете да го повторите, паметта ви е в перфектна форма.

Рейтинг

5
Общо 5 гласували
5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари