Мравките са по-умни от хората

Мравките са по-умни от хората

Мравките са толкова умни, че са в състояние да решават сложни математически задачи, твърдят австралийски учени, които години наред изучавали поведението на работливите насекоми.

Когато действат в екип, мравките винаги успяват да намерят най-лесните и бързи начини за излизане от лабиринти, в които човек би останал завинаги поради невъзможност да открие изхода.

Учените наблюдавали колективното поведение на мравки, специално докарани за експеримента от Аржентина. Специалистите подложили на наблюдения мравки от различни краища на планетата.

Аржентинските мравки били изсипани в малък лабиринт, който бил съставен от шестдесет и четири шестоъгълника. Начинът, по който може да се излезе от този сложоен лабиринт, може да бъде открит от един на десет хиляди души.

Мравките били оставени няколко часа да се разхождат из лабиринта, след което той бил затворен и бил оставен само един-единствен изход, до който можело да се стигне много трудно.

Групите мравки по някакъв начин успели да изчислят как да стигнат до този изход. При това те нито веднъж не стигнали до задъдено пространство, а вървели сякаш по предварително начертана пътека.

Учените решили да затруднят още повече малките насекоми, като разместили шестоъгълниците и оставили на мравките само половин час, преди да затворят всички изходи освен един.

Въпреки новосъздадените трудности мравките успели отново безпроблемно да открият изхода, като пак вървели точно по пътя, водещ към целта.

Според учените това е обичайно за мравките, които успяват да изградят логични и стройни системи на работа, когато става въпрос за строителство на мравуняк или търсене на храна.

Интелектуалните възможности на тези насекоми се обясняват отчасти с размера на мозъка им. Съотношението му спрямо тялото им е уникално и максимално в цялата жива природа – едно към четири.

За сравнение, ако хората имаха такъв мозък, главите ни щяха да са десетократно по-големи. Учените смятат, че с помощта на алгоритмите, използвани от мравките, могат да бъдат решени различни задачи и най-вече тази как да бъдат избегнати задръстванията в мегаполисите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Terran
Terran
10.01.2012 22:43
Мравките също могат и да комуникират помежду си. Ние го правим с думи, а те... с атоми.
0
0
аз
аз
13.12.2010 15:16
Глупава работа.
0
2
zeki
zeki
13.12.2010 01:30
Съгласна съм.
0
1
12.12.2010 03:38
Учени ? Ах, невероятно елементарни сме. Дори ми е трудно да си го представя въпреки, че мога всичко. Даже е гадно да си го помисля, колко нищожни сме и колко е лесно човек(да не говорим за нещо повече)да направи дадено нещо. Толкова сме гадни и гадни и гадни в преценката и в действията си, че дори за прост човек като мен е лесно да си представи начините на действие или бездействие, чрез които осъществяваме желанията си и чрез които въздействаме съзнателно(в повечето случаи)или не върху живота на цялата планета. А за повече ме е срам дори да си помисля. Честито на всички.
0
0