Космическа катастрофа е направила човечеството богато

Космическа катастрофа е направила човечеството богато

Учени от НАСА твърдят, че са разгадали тайната на появата на находища от благородни метали в недрата на Земята. Според последните проучвания хората никога нямаше да разберат за съществуването на златото, ако в древни времена планетата ни не се бе сблъскала с космически обект, по размер съпоставим с Плутон.

Специалистите твърдят, че тежките елементи като злато, платина, никел, кобалт, иридий и молибден не би трябвало да се запазят в горните слоеве на земната кора.

Тези метали са били обречени на миграция към центъра на планетата, тъй като върху тях оказва мощно въздействие магнитното поле на твърдото ядро на Земята. Но нещо е попречило на този процес.

„Нашите представи за процеса на формиране на Земята и на други планети с желязно ядро са, че елементите, които са сродни на желязото, се притеглят от ядрото на планетата.

Космическа катастрофа е направила човечеството богато

По този начин Земята ни не би трябвало да има находища от злато или руди на подобни елементи в кората си, където хората биха могли лесно да ги добиват”, твърди Ричард Уокър, представител на екипа на учените.

Добиването на метали, и особено на благородни, процъфтява на планетата ни хиляди години, а това говори, че след формиането на ядрото някакви процеси са довели до обогатяването на планетарната кора с тежки метали.

Възможно е тези метали да са попаднали на планетата ни в резултат на тежка метеоритна бомбардировка по време на късните стадии на сформиране на Слънчевата система.

Но доскоро специалистите не бяха убедени дали това е бил единичен мощен удар от космически обект или става въпрос за истински дъжд от метеорити.

С помощта на компютър учените създали модел на планетата и изчислили параметрите на космическия обект, на когото човечеството дължи факта, че благородните метали се намират не чак толкова дълбоко.

Той е бил достатъчно голям, за да пробие кората на планетата, но не чак толкова голям, че при сблъсъка с него да се унищожи самото ядро на Земята.

Оказало се, че най-добре пасва на тези критерии космическо тяло с диаметър около три хиляди километра, което съответства горе-долу на размерите на планетата Плутон. По същото това време обект с диаметър триста километра се е сблъскал с Луната.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ученийо
Ученийо
09.09.2013 04:04
Тези учени да си фарлат дипломите ,вулканите изкарват всичко на повърхността.
1
0
Любо
Любо
10.08.2012 23:55
Представяте ли си магнит за злато
0
0