Защо се смеем през сълзи?

Защо се смеем през сълзи?

До ден днешен учените не могат да разберат причините за някои особености на тялото ни, например защо се смеем през сълзи. Експерти смятат, че смехът и сълзите са психологически реакции, които си приличат, затова могат да се случват едновременно.

И двете състояния възникват по време на силна емоционална възбуда и имат продължителен ефект. И докато плачът като цяло се асоциира с тъгата, то понякога продължителният смях води до поява на сълзи. Но и смехът, и сълзите са полезни, тъй като намаляват нивото на стрес.

Специалистите са открили и причината за сълзите ни, които се появяват по време на рязане на лук. Когато режем този зеленчук, това разкъсва клетките му и предизвиква освобождаване на ензими. Тези ензими изработват газ, който се нарича пропантеол на сулфоксида.

В момента, в който този газ стигне до очите ни, в тях се появяват сълзи за изработване на слаб разтвор на сярна киселина. Мозъкът изпраща сигнал на слъзните жлези за отделяне на по-голямо количество течност, за да отмие дразнещото вещество.

Защо се смеем през сълзи?

Колкото повече режете лук, толкова повече раздразващ газ се изработва и толкова повече се увеличават сълзите ви. Химическата реакция на лука е защитен механизъм, който е възникнал за справяне с вредителите.

За да не плачете, докато режете лук, охладете го в камерата на хладилника, преди да го режете, тъй като студът забавя изработването на ензими. Най-високата концентрация на ензими се намира в долната част на лука, затова я избягвайте.

При продължителен смях и при тичане започваме да усещаме бодежи в дясната част на корема. Това се получава, защото и при тичането, и при смеха възниква напрягане на диафрагмата.

Когато се смеете силно, засмуквате много въздух, който изпълва белите дробове и притиска диафрагмата. В същото време мускулите на корема също се напрягат и притискат диафрагмата.

От това се получават бодежи в дясната част. За да се отървете от тях, нарушете бързите движения на диафрагмата, като започнете да дишате много бавно и дълбоко.

Побиването на тръпки също е реакция на тялото, която трудно може да бъде обяснена. По принцип тя възниква, когато ни е студено или когато ни е страх.

Тогава миниатюрните мускули в основата на всяко косъмче на тялото се свиват и изглеждат като малки подутини. Това обаче е остатък от праисторическите времена, когато хората са имали силно окосмяване. Тогава тялото се е стопляло, като изолирало слоевете въздух между космите.

Космите се изправяли и били заплашителен сигнал за враговете. След като еволюцията лишила хората от окосмяването им, ни е останало за спомен само появяването на така наречената гъша кожа, когато ни побият тръпки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мЕГИ
мЕГИ
02.12.2010 17:37
Доста интересно, явно много неща бих научила тук, стига да се поровя малко повечко.
1
0
malinka
malinka
01.12.2010 02:25
Дали наистина е вярно ?
1
0