sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитайте Света Екатерина срещу болести

Почитайте Света Екатерина срещу болести

Почитайте Света Екатерина срещу болести
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Днес е Катерининден! Честит имен ден на Екатерините и всички, които празнуват на днешния християнски празник!

Света великомъченица Екатерина е християнска светица, дъщеря на управителя на Александрия по времето на император Максимилиян, Конт.

Екатерина била една от най-образованите жени на своето време. От най-видните учени и философи тя получила блестящо образование. Майката ѝ изповядвала християнството тайно. Точно тя я запознала с един отшелник, който я посветил във вярата.

Когато Света Екатерина се срещнала с императора и се опитала да го убеди, че прави грях като преследва християните. Но вместо да послуша съветите ѝ, тоя я хвърлил в тъмница, когато била едва 18-годишна.

Впоследствие императорът наредил Света Екатерина да се изправи в спор с 50-те мъдреци на Египет. И те обаче не могли да я отклонят от вярата ѝ. А се случило даже обратното - тя ги посветила в християнството.

Света Екатерина

Екатерина била бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Когато обаче светицата го докоснала, то разпаднало и палачите не могли да я екзекутират по този начин. Затова я обезглавили. Всичко това се случило през 305 г.

Легендата разказва, че след екзекуцията ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай. Там през VI в. византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир.

Главен символ на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като колелото на Екатерина. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.

В Пловдивския край вярват, че Света Екатерина предпазва децата от болести. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед.

Кравайчета за Света Екатерина

Кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива за баба Шарка, а погачата се раздава за здраве из квартала.

В Родопите пък почитат светицата срещу тежки болести и висока температура. На този ден жените не работят, не пипат остри предмети. Вярват, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина, Катерина, Катя, Тинка и Тина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати