sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вулканите са убили неандерталците

Вулканите са убили неандерталците

Вулканите са убили неандерталците

Катастрофални вулканични избухвания в Европа може да са погубили неандерталците според нова теория на холандски учени. Преди 40 000 години в това, което днес наричаме Италия, и планините Каусасус, които се разпростират през Европа и Азия, няколко вулкана избухват с бърза последователност.

Възможно е избухванията да са премахнали местните връзки на Холандия и индиректно да са засегнали началото на популацията, твърдят учени след изследване на останки и прах от засегнатия сектор.

Учените са изследвали утаечния слой, датиращ отпреди 40 000 години, в руската пещера Мезмайская и открили, че колкото повече вулканичен прах има, толкова по-малко е прашецът от растения.

Загубата на растения е довела до упадък при немесоядните бозайници, които от своя страна биха повлияли на Неандерталците – те са се прехранвали с лов на големи бозайници.

Идеята за околната среда като причина за смъртта на Неандерталците е стара идея. „Това, което ние се опитваме да направим, е да посочим определен механизъм”, твърдят учените.

Други теории предполагат, че съвременният тип хора са изиграли голяма роля в изчезването на Неандерталците - дали заради съперничество, война или кръстоски.

Ако вулканичната теория е правилна, краят на неандерталците е бил доста по-трагичен : умирали са бавно в студена и изолирана земя, напълно лишена от хранителни ресурси.

Трудно може да се определи какво е представлявало да си една от последните групи, виждайки други групи все по-малко през годините, чудят се учените.

Изригване на вулкан

Неандерталците са издържлив вид, преживял много ледени епохи, и запознат с вулкани и други природни катаклизми. Но изригванията преди 40 000 години не са били като нищо, с което видът да се е сблъсквал преди.

Всички вулкани изглежда са изригнали едновременно. Едно от тези изригвания - Campanian Ignimbrite е считано за най-силното в Европа за последните 20 000 години.

Доста по-лесно е да се приспособиш към нещо, което се случва постепенно. Местиш се и намираш други места за живеене, и населението може да се възроди.

Може би е имало малки популации на хомо сапиенс в Европа по това време, смятат специалистите. И тези групи са били засегнати от изригването.

Но съвременният тип човек е избегнал изчезването, защото е имал по-голяма популация в Азия и Африка, докато повечето неандерталци са били в Европа по това време. С техните малки популации, неандерталците са нямали шанс да оцелеят.

Изследователите признавату че има празнини в теорията за вулканите. Например времевият пояс трябва да е по-уточнен – дали избухванията са станали през месеци, години или десетилетия?

На този етап е невъзможно да се определи разстоянието между избухванията, твърдят учените. Също не се знае колко точно е продължил процесът на изчезване на неандерталците – или колко след избухванията съвременният тип хора са се заселили в Европа.

Американският антрополог Джон Хофекър твърди, че съвременните хора са изгонили неандерталците от Европа доста преди избухванията.

Съдейки по откритията на артефакти от съвременния тип хора, намерени в бивши крепости на неандерталците, Хофекър твърди: „Неандерталците са били в беда доста преди 40 000 години, защото съвременните хора са окупирали някои места, като Италия. Може би вулканите просто са довършили всичко.”

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати