И със зехтин може да се гадае

И със зехтин може да се гадае

Зехтинът служи не само на кулинарията, но и на врачките. В навечерието на големи религиозни празници те гадаят със зехтин дали ще се сбъднат мечтите.

Езическите ритуали от Средиземноморието, където зехтинът е най-популярен, гласят, че капки зехтин във вода могат да разкрият дали съкровените желания на питащия ще видят бял свят.

Според историческите сведения гадаенето със зетхин датира още от древността. Свещениците решили да го похристиянчат, след като не успели да го изкоренят сред населението.

В цяла Италия, в Гърция и Франция и до днес е популярно гадаенете, при което вечер по тъмно се загася лампата, взема се глинена паница с вода, пали се свещ и се започва с тайнствената церемония.

Какво трябва да направите? Подръжте в ръце съда, за да попие от вашата енергия. След което капнете последователно по една капка зехтин, като я наричате за всяка своя мечта. Дали то ще се сбъдне зависи от това как потъва и как изплува тя.

Ако капката потъне като сачма и тутакси се разлее върху водата, то това означава, че мечтата ви ще се реализира на 100 процента. Ако обаче маслинената течност се "разпльоска" на повърхността на водата, то не се надявайте да сбъднете желанието си.

Ако капката потъне едва-едва и после изплува, то имайте търпение. Мечтата ще се осъществи, но по-бавно. За да подпомогнете съдбата си, изпийте водата със зехтина след врачуването.

В Италия дори има написан книги за врачуване със зехтинови капки.

Според някои изследователи маслиновото дърво е пренесено на Ботуша от Древен Египет, защото мумиите на фараоните от 20-ата династия са с корони, изработени от маслинови клонки.

Зехтинът се използва за разхубавяване, подхранва кожата, премахва стриите след бременност, изглажда бръчките, защитава и тонизира епидермиса благодарение на богатото съдържание на витамин Е. При възрастните предпазва от стареене на мозъка и увеличава продължителността на живота поради наситеността с антиоксиданти.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари