Откриха най-старите ембриони на динозарви

Откриха най-старите ембриони на динозарви

Екип от палеонтолози идентифицира най-старите намирани досега ембриони на динозаври. Те са на вид динозаври, които са живяли преди около 190 милиона години.

Яйцата на "Масоспондилус", съдържащи добре запазени ембриони, били открити в Южна Африка още през 1976 година, съобщи Би Би Си. Яйцата са изследвани от екип, начело с професор Робърт Рийш от Университета в Торонто, Канада.

Учените са установили, че това всъщност са най-старите ембриони на сухоземно гръбначно животно, намирани досега. Според специалистите бебетата са изглеждали доста различно в сравнение с възрастните животни.

Малките динозаври са имали дълги предни крака при излюпването си. Което означава, че в началото са ходели на четирите си крака, а не само на задните два, както са се придвижвали порасналите динозаври от този вид.

Странното тяло на ембрионите предполага, че новоизлюпените бебета биха имали нужда не само от грижите на майка си, но и на баща си. Това всъщност са доказателства за най-ранната проява на бащински грижи, смятат палеонтолозите.

През тази година учени обявиха и размера на най-малкото яйце на тези страховити животни, обитавали планетата преди милиони години. То е 18 милиметра в обиколка, а на дължина е колкото завършека на човешки пръст. Изключителния феномен за света на палеонтологията бе открит преди 7-8 години между група кости от други животни през 2002-2003 г.

Яйцето бе намерено при разкопките на червените скали в Phy Phok, Североизточен Тайланд. Според изчисленията на специалисти яйцата са от Кредата, тоест от 145 милиона до 100 милиона години преди наше време.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати