sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Днес си спомняме за Свети Мина, светия воин

Днес си спомняме за Свети Мина, светия воин

Днес си спомняме за Свети Мина, светия воин

Свети Мина е един от светите воини заедно с Георги Победоносец, Димитър Солунски, Теодор Стратилат. Той е един от най-почитаните светци в Египет, Гърция и Кипър, където неговото име носят много манастири.

Свети Мина се е родил около 250-ата година от новата ера в езическо семейство в Египет. Като младеж той служел в римската войска. През 296-а година по указ на император Диоклетиан войската трябвало да преследва християни в Северна Африка.

Щом разбрал за това, Мина напуснал войската. Той прекарал много време в планините, където по цял ден се молел и постел. Така изминали много години и сърцето му укрепнало с помощта на вярата.

Веднъж в главния град на Котуанската област имало празник на езическите богове. Тогава блаженият Мина слязъл в града и застанал пред всички, за да проповядва християнството. За това бил хвърлен в затвора.

На разпитите той казал: „Казва се Мина и някога бях воин. Но когато видях на какви изтезания вие, езичниците, подлагате християните, аз се отказах от достойнството си на войник и се превърнах в християнин”.

След като отказал да се върне към езичеството, Мина бил подложен на страшни мъчения: четирима войници разпънали тялото му и го удряли с волски жили. След това го закачили на дърво и го деряли с остри железа и го изгаряли със свещи.

След като изрекъл думите „Аз съм със Христос и ще бъда с него”, Мина бил прободен с меч, а многострадалното му тяло било хвърлено в пламъците.

Часове след като огънят угаснал, християните, които се криели от езичниците, събрали мощите, които били останали след изгарянето, загърнали ги в чист чаршаф и като ги намазали с благовонни масла, ги пренесли в Александрия, където ги положили в храм, по-късно приел името „Свети Мина”.

Много от чудесата на свети Мина са известни в Гърция и в Кипър. През 1826 г. турските жители в Крит искали да нападнат християните точно на Великден, когато християните се били събрали в храма на Свети Мина.

Когато великденската литургия започнала, заговорниците обсадили храма, за да осъществят плана си. Но изведнъж се появил конник с огромен меч. Той обикалял около храма и гонел заговорниците.

Християните разбрали, че това било чудо, сътворено от Свети Мина. Някои мюсюлмани, които станали свидетели на чудото, започнали всяка година да принасят дарове в храма на свети Мина в деня, в който християните го почитат, а именно на 11 ноември.

На този ден празнуват именните си дни Минчо и Мина, Минка, а също така Виктор и Виктория - от значението на името им, което означава "победител".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати