Начини да различите лъжата

Начини да различите лъжата

Психолози от САЩ твърдят, че има десет лесни начина да различите лъжата. Ако искате със сигурност да знаете дали човекът срещу вас ви лъже, търсете несъгласуваност в поведението му.

Например напълно естествена реакция е да се изплашите от силен звук и да свиете глава между раменете си. Но ако тези действия се случват секунда преди появата на звука, човек е знаел какво предстои. Същото важи и за думите.

Задайте въпрос, който човекът не очаква. Само четири процента от професионалните лъжци издържат на този удар. Наблюдавайте човека, запомняйте какво ви говори, а после го изненадайте. Например уточнете, в колко часа се е случило нещо – със сигурност лъжецът вече е забравил какво ви е излъгал.

Следете поведението му. Ако нервният ви съпруг изведнъж стане спокоен или обратно – бил е флегматик, а сега заеква и диша учестено, най-вероятно го гризе съвестта.

Следете го за неискрени емоции. Повечето хора не могат да се усмихнат насила. При тях личи, че усмивката е неестествена – тя е прекалено дълга, измъчена или в комбинация със зло лице. Това е индикатор за лъжа.

Начини да различите лъжата

Следете ръцете – лъжецът обикновено активно движи ръцете си и мърда пръстите си. Наблюдавайте микроемоциите – това е като двадесет и петият кадър в киното. Например човек се опитва да се изкара весел пред вас, но в последната секунда на лицето му ще се изпише злоба.

Търсете противоречия. Ако нищо друго не издава лъжеца, противоречията ще направят това. Ако например е казал, че в седем часа е бил на зъболекар, може да се изпусне след малко, че около седем все още си е бил в работата. Може да го каже след няколко дни, защото дори най-опитният шпионин забравя дреболиите.

Гледайте очите. Ако човек обикновено лесно издържа на погледа ви, а изведнъж започне да го избягва, това е тревожен сигнал. Ако той говори с прекалено много детайли, също може да сигнал за лъжа.

Не игнорирайте истината, защото дори при наличието на всички тези детайли събеседникът ви може и да не ви лъже. Но все пак това са неконтролирани сигнали на тялото, които издават, че нещо не е наред.

Рейтинг

4
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Жоро
Жоро
09.10.2011 16:03
Друг пример : Ако попиташ дирекно пак някой за часа, той може и да си го спомни, но обикновенно се стресира от неочаквания въпрос и отговаря с "ааааааааааааа,... докато мисли". Това е сигнал, че не казва истина.
0
0
Moника
Moника
07.01.2011 09:41
Диди, в този случай е пример, но и според мен не е удачен и все пак всичко казано е така. Има и още много други неща като погледа, например най-често се вярва, че ако те гледа в очите казва истината, но е точно обратното. Ако казва лъжа, те гледа в очите, за да види дали ще повярваш. Дълго време мислих, че тези неща са различни при всеки, но понякога и аз се хващам, правейки някой от тези неща. Много хубав материал.
0
0
Диди
Диди
03.01.2011 00:04
Това не е така, защото има хора, които не винаги си спомнят точният час или нещо подобно, примерно след седмица. Аз понякога дори не помня какво съм закусвала, но това не значи, че лъжеш.
0
1