Офицер предсказал гибелта на Титаник в роман

Титаник

Няма човек на планетата, който да не знае за гибелта на най-известния кораб „Титаник”. Тази трагична случка става основа за много холивудски продукции и макар да е изминало доста време оттогава, няма вероятност това събитие да бъде забравено.

Малко хора знаят, че „катастрофата на века” – гибелта на легендарния Титаник е била предсказана четиринадесет години преди да се случи.

През 1898 година американският журналист и писател и по някои дани морски офицер в оставка, Морган Робъртсън написва романа „Гибелта на Титан”.

В романа се описва гибелта на огромен круизен лайнер на име Титан. И измисленият, и реалният кораб са смятани за практически непотопяеми.

И в романа, и в реалността през една тъмна априлска нощ корабът се сблъсква с айсберг насред океана. В резултат на което той потъва.

В романа се разказва за липсата на спасителни лодки, а същият проблем съществува и при сблъсъка на „Титаник”, което не позволява да се спасят голямо количество хора.

Гмуркане

Интересно е, че всички параметри, описващи измисления кораб, почти идеално съвпадат с тези на Титаник. Те са с еднакъв тонаж, брой пасажери и екипаж. По времето когато е писан романът, още не са съществували дори чертежи на „Титаник”.

Маршрутът, по който пътува корабът в романа, съвпада с този на реалния кораб. И двата лайнера пътуват от Англия за Америка. Мястото на катастрофата също съвпада.

След ужасяващата гибел на „Титаник” на 14 април 1912 година, по-рано неизвестната за никой книга на Робъртсън е била преиздадена и многохилядният й тираж бил напълно изкупен.

Някои хора смятали автора на романа за наследник на Нострадамус или граф Калиостро. Дори и сега книгата се издава на английски език за всяка годишнина от гибелта на луксозния лайнер ”Титаник”.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
17720
17720
07.04.2016 17:08
Има ли вариант хората да са решили да направят Титаник след като се прочели книгата?
0
0
Криси
Криси
15.03.2014 14:23
мамка му... ебаси якото
1
0