Откъде идват легендите за вампири

Вампир

От деца сме запленени от страшни истории за вампири. Тези създания на нощта присъстват в митовете, литературата, а киноиндустрията често ги използва като сюжет за различни продукции.

Но откъде водят началото си тези вледеняващи кръвтта истории за мъртви същества, които със спускането на нощта излизат, за да пият кръв от хора? Учените се опитват да дават най-различни обяснения за появата на тези суеверия.

Неотдавна италианският археолог Матео Борини сформулирал теория за произхода на легендите за вампири. Той смята, че древните суеверия са възникнали, защото хората не са познавали процеса на разложение на труповете.

Борини е разкопавал братска могила на жертви на чума, поразила Венеция през осемнадесети век. При разкопките е намерен женски череп с тухла, запушваща устата.

Според археолога това бил един от традиционните ритуали, които се използвали в Европа през Средновековието, за убиване на вампири.

Ученият предполага, че венецианските гробари при поредното разкопаване на масовото гробище, за да положат новите тела, са забелязали, че устата на полуразложения труп е изцапана с кръв.

Освен това в устата имало и парче от саван, сякаш било нагризано. Решавайки, че жената се е превърнала във вампир, венецианците отстранили кучешките зъби и запушили устата й с тухла, за да не може да се затваря челюста.

Вампиризъм

Всъщност кръвотечението от устата и носа на трупа има медицинско обяснение: при разлагането кръвта губи клетъчната си структура, става по-рядка и в следствие на гравитацията изтича.

Ако главата е в по-ниска позиция, което е често при масовите погребения заради безразборното нахвърляне на телата, кръвта може да изтече през устата и носа. Саванът може да залепне за нея и да се прокъса. Всичко това може да създаде впечатление, че трупът е оживял и е нагризал савана и е започнал да пие човешка кръв.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 9
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (48)

Изпрати
елена гилбарт
елена гилбарт
03.02.2014 14:18
как можем и ние да ставаме ванпири
8
0
еа
еа
23.11.2013 10:28
Вампири-гущерите от сириус;вьрколак- вьлците от орион това са нашите богове още от дьлбока древност.
3
1
Unicorn!
Unicorn!
15.11.2013 15:17
Има по-различни митове за вампири, които идват от България. Така наречените вампири в тези митове всъщност са сенки. Дори сега, в съвремието има хора, които се страхуват от тях. Не знам дали вярвам в тях, може да ме сметнете за наивна и глупава, но съм склонна да вярвам в много неща. Защото мисля, че живота не е само това, което виждаме. Точно по този въпрос от къде идват легендите за вампири много съм се чудела. Имам една.. да кажем теория. Знам, че има такава болест. Психично състояние, в което изпитваш нужда да пиеш кръв. Чувала съм, че хората болни от тази болест броят разни неща като са изсипани (клечки, зрънца..). Това за броенето също присъства в митовете. Някои не го знаят, но ако сте чували защо хората ръсят сол пред/около къщите си, то е защото според митовете вампирите броят зрънцата сол.
2
1
СА
СА
13.08.2013 09:17
Значи, не искам да съм груба, но с тези сериали дето всяка втора тинейджърка гледа се промиват мозъците яко. То ако започнем със свръхестественото, Хобити, Зомбита, Феи и Франкенщайнчета трябва да се лутат около нас незабелязано. Всичко това са митове и легенди в които хората отпреди стотици години са вярвали защото не са били наясно и не са били толкова интегентни. Тези разкази оживявят чрез киното и телевизията за да развлечават хората. Била съм в замъка на граф Дракула в Румъния и всичко е мит защото е бил много жесток и е убивал много хора по кървав начин и затова са го наричали така. Същото важи за кървавата Мери - дъщерята на Крал Хенри 8ми - само че нея не я наричат вампир слава богу. Така че, това е все едно да вярвате в Дядо Коледа. В действителност има неща които са невидими но ние вярвяме в тях защото знаем, че са там, но трябва да преценим кое си заслужава вярата и кое не, като най-вече трябва да пораснем.
1
1
калина павлова
калина павлова
31.01.2014 22:40
Права си. Сега чета коментара, макар и да е доста късно.
Права си, това са митове и легенди, с които хората са се плашели или разваселявали. Не си падам по филми за вампири и не мисля, че те съществуват. Но имам приятел(ка) които си мисли, че те съществуват. Тоест има хора които вярват в такива истории.
Това значи ли, че наистина съществуват???
1
1
Глогинка
Глогинка
05.07.2013 21:04
Суеверни разкази на очевидци за вампири, вампирясване на мъртви и тяхното унищожение, претендиращи за истини, има в Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, издаван от БАН от 1889 г.Българските суеверия се различават от европейските и от филмите, които гледате.Прочетете, не вярвайте на всичко... Не искайте да сте вампири, в България те не са това, което искате да сте.
1
0
elkin
elkin
14.04.2013 14:52
Боже,хора осъзнайте се... знам,филмите са уникални! Но да се мислите за не мъртви...това бие на психоза :Х... преди и аз като вас вярвах в тях,но колкото повече четеш толкова по-ясно ти става. Е то само едно въпросче, което може да срине убежденията ви "Какво става с кръвта им?" Уж кървят, ако ге нараниш и т.н., а кръвообращение нямат...Наистина в почти всяка култура им митове за тях, но те са създадени от невежствето на хората. Както е и с вещиците...моля осъзнайте се...ако са хванали "вещица" със суперзлите "магически сили" едва ли са щели да я изгорят на клада :x Знам,че сега ще прочетете този коментар и ще си кажете "Тази е супер ограничене и нищо не разбира." Но знайте, че един ден както си ровите из интернет и четете за тях ще си кажете "Какви са тези глупости?"...
2
0
Индиго
Индиго
11.04.2013 11:49
До:хх=)
Гледай още малко "Дневниците на вампира" и вещица ще се изкараш... Да, вампир си, само дето не го знаеш и не си пила кръв и не си умряла от жажда. А за всичките ти симптоми има простичко обяснение: МАНИЯ! От толкова много филми и телевизия си започнала несъзнателно да се вманиачаваш в тези неща. И, съжалявам че ще те разочаровам, но истинските вампири нямат нищо общо с тези от Холивуд! Те не живеят сред хора, нямат магически пръстени, не приличат на хора (имат чисто-бяла кожа, сенки под очите, суха кожа, нямат пулс и т.н.). Случайно родителите ти да са ти казвали, че си умряла и си се върнала от гроба? Сърцето ти сигурно пърха от вълнение на любовните сцени от Дневниците, нали? ХОРА СПРЕТЕ ДА СЕ ВМАНИАЧАВАТЕ! НЯМА ДА СТАНЕТЕ ВАМПИРИ, ОСВЕН АКО НЯМАТЕ ПОРФИРИЯ (повярвайте, не искате да сте болни от тази "болест на дискомфорта")! ХАРЕСВАМ ФИЛМИТЕ ЗА ВАМПИРИ, ДАЖЕ МНОГО, НО СЕ ДРАЗНЯ, КОГАТО НЯКОЙ СЕ ФИЛМИРА И ЗАПОЧВА ДА СИ МИСЛИ, ЧЕ Е ВАМПИР!
1
0
11111
11111
17.10.2014 16:35
дневниците на вампира са супер.... но вампирите не са както ти казваш с БЯЛА КОЖА.......ха ха ха ха ха хаха ......да не вярваш още в приказките
????????
0
0
xx=)
xx=)
08.03.2013 11:24
Аз съм напълно съгласна с хората които казаха че съществуват....на мен ми се подиграват че съм вампир, защото кучешките ми зъби са доста дълги и остри, нося черно, имам черна коса, черни очи които при някаква странна причина стават и червени , с почти бяла кожа съм , кървав цвят на устни и развивам огромна скорост +мразя светлината ,а обожавам ноща . Сега се запалих по един сериал "Дневниците на вампира" и като виждам какви са те намирам много сходни неща с мен. Само дето не пия кръв . Аз една от
вампирите ли съм или е просто съвпадение ? Преди известно време мислеха че съм върколак ,но сега ме миклят за вампир? Аз хибрид ли съм?
3
1